NAJVEĆA KUĆA USELJENA U BAČU: Interesovanje za bespovratna sredstva za kuće na selu još veće nego lane

B. Ca.

25. 05. 2022. u 09:24

ZA nepunih godinu oživelo je više od 800 kuća u selima Srbije. Za drugi konkurs Ministarstva za brigu o selu za dodelu novca mladima za kupovinu doma sa okućnicom u selima širom zemlje, interesovanje je čak i veće nego lane. Ove godine potpisano je 155 novih ugovora sa budućim vlasnicima seoskih kuća, a pre dva dana odobreno novih 107 zahteva za kupovinu. Najveće je interesovanje i ove godine za kuće u selima Vojvodine, gde su i cene najviše.

НАЈВЕЋА КУЋА УСЕЉЕНА У БАЧУ: Интересовање за бесповратна средства за куће на селу још веће него лане

Kuća u Novoj Crnji ima nove vlasnike / Foto promo

Najpovoljnija izabrana kuća nalazi se u selu Torak u opštini Žitište, ima 64 kvadrata, sedam ari placa i plaćena je 399.000 dinara ili oko 3.400 evra. Maksimalan iznos od 1,2 miliona dinara dostigle su seoske kuće u opštinama Apatin, Ada i Bač, gde je u poslednjem krugu izabrana kuća u selu Plavna. To je najveći kupljen objekat ove godine, ima 268 kvadrata.

Na spisku poslednjih zahteva, čak 13 je u selima opštine Sečanj, a među domovima koje su mladi pronašli su i kuća u selu Gajdobra u opštini Bačka Palanka, od 320 kvadrata, 7,7 ari placa. Kuća sa najvećom okućnicom od 55 ari nalazi se u opštini Zrenjanin u selu Mihajlovu. U opštini Pirot, gde su se procenjene vrednosti kuća kretale od 800.000 do 1,1 milion dinara, dodeljena su sredstva za dve kuće. Prva je površine 103 kvadrata u selu Blato, a drug ima 75 metara kvadratnih, u selu Izvor.

- Interesovanje je ogromno, javljaju se sve mlađu ljudi - rekao je nedavno ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, prilikom potpisivanja ugovora za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, za one zahteve koje je komisija odobrila krajem aprila. Tada su i zvanično udomljene 64 porodice, 13 mladih poljoprivrednika i poljoprivrednica i 13 samohranih roditelja sa teritorije čitave Srbije.

U prošlogodišnjem ciklusu dodeljena je 651 seoska kuća sa okućnicom u čak 100 jedinica lokalnih samouprava. Tada se čak 48 porodica skućilo u selima koja pripadaju opštini Bačka Palanka. Sa kućama koje su u ponedeljak odobrene, uskoro će ukupna ovogodišnja brojka preći 900 kuća.

- Na ovaj javni konkurs mogu i dalje, sve do 1. novembra, da se prijavljuju mladi bračni i vanbračni parovi, samohrani roditelji i mladi poljoprivrednici do 45 godina starosti - kažu u Ministartsvu. - Izabrana kuća može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima i njena vrednost može maksimalno iznositi 1,2 miliona dinara.

PRIJAVE DOK SE NE POTROŠE PARE

PRINCIP dodele sredstva za kupovinu seoskih kuća je takav da se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava. A ukupno je na raspolaganju 500 miliona dinara - koliko iznose opredeljena sredstva i budžeta za ove namene. Zato i ne čudi što prijave pristižu u sve većem broju. Mladi treba sami da pronađu kuću koju žele da kupe, a ako je vlasnik rad da je proda i uredni su imovinski odnosi, mogu da konkurišu. Kuća ne sme da bude skuplja od 10.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)