SVE O SLOBODNIM PARCELAMA NA JEDNOM MESTU: Registar investicionih lokacija nalazi se na sajtu Republičkog geodetskog zavoda

B. Caranović

24. 05. 2022. u 09:11

U SRBIJI od danas u punom kapacitetu radi Registar investicionih lokacija na sajtu Republičkog geodetskog zavoda. Svaka parcela imaće četiri elementa - vlasništvo, terete, vrednost parcele, i mogućnost izgradnje na njoj. To bi trebalo da omogući bolju valorizaciju zemljišnih parcela vlasnicima, a lakše informisanje za investitore.

СВЕ О СЛОБОДНИМ ПАРЦЕЛАМА НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Регистар инвестиционих локација налази се на сајту Републичког геодетског завода

Foto RGZ

Registar, koji integriše geoprostorne podatke sa drugim podacima bitnim za investiranje, nastao je u okviru tvining programa saradnje sa katastrom Švedske, započet pre tri godine.

Prema rečima Borka Draškovića, direktora RGZ, do sada su u pilot-fazi bili dostupni podaci koji obuhvataju i lokacijske uslove za 18 lokalnih samouprava u digitalnom formatu, a sada mogu da se priključe sve lokalne samouprave koje žele.

- Registar je dostupan, efikasan i transparentan na sajtu, pa će moći svako da mu pristupi i vidi investicione informacije - rekao je Drašković i pozvao privredu i lokalne samouprave u Srbiji da u budućnosti odluke donose na osnovu ovih informacija. - Registar treba da podstakne razvoj privrede u svim sredinama. U saradnji sa lokalnim samoupravama, možemo da napravimo bolji privredni ambijent koji će povećati BDP, odnosno privredni kapacitet cele Srbije. Doći će kvalitetniji investitori koji će unaprediti društvo u celini.

Šefica sektora za saradnju i razvoj Ambasade Švedske Karin Mekdonald ocenila je da je saradnja RGZ i agencije za katastar Švedske na ovom projektu bila značajna.

- Katastar i mapiranje su izuzetno važni jer donose sigurnost oko vlasništva nad nepokretnostima. Važno je za građane vlasnike, ali i za firme, institucije vlasti, kao i banke - rekla je ona.

Direktor Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić ocenio je da su Švedska agencija za razvoj i RGZ uradili izuzetan projekat kojim je proizveden još jedan od korisnih alata za rad sa investitorima. Novi Registar RGZ-a i njegove mogućnosti predstavljeni su juče predstavnicima gradova i opština na završnoj konferenciji projekta održanoj u Domu Narodne skupštine Srbije u Beogradu.

PILOT-OPŠTINE IZ KOJIH JE POČELO

REGISTAR predstavlja bazu podataka o investicionim lokacijama prikupljenim na području pilot-opština - Arilje, Bor, Valjevo, Vranje, Knjaževac, Požarevac, Pirot, Sombor, Ćuprija, Čačak, Zrenjanin, Velika Plana, Veliko Gradište, Kragujevac, Lapovo, Novi Sad, Niš i Šabac sa ciljem da sve jedinice lokalnih samouprava implementiraju podatke koji bi bili na raspolaganju potencijalnim investitorima. Osnovna funkcija je da im se na digitalnoj platformi pronađu lokacije koje im odgovaraju na osnovu željenih parametara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)