KATASTARSKI ALARM ŠTITI OD PREVARA: Više neće biti duplih prodaja jer digitalni sistem beleži sve promene

B. Caranović

29. 12. 2021. u 08:00 >> 08:29

GRAĐANI će od sada dobijati obaveštenje u trenutku, ako neko zlonamerno pokuša da napravi bilo kakvu izmenu na njihovoj nepokretnosti u katastru.

КАТАСТАРСКИ АЛАРМ ШТИТИ ОД ПРЕВАРА: Више неће бити дуплих продаја јер дигитални систем бележи све промене

Foto: P. Mitić

"Katastarski alarm" je najnovija aplikacija koju je Republički geodetski zavod uveo. Kako iz ove institucije kažu, cilj je da vlasnika ili bilo koga ko ima pravni interes alarmira o svim promenama u vezi sa nepokretnošću.

Vlasnici će biti informisani ako neko pokuša da podnese zahtev za promenu vlasništva ili upis zabeležbi i tereta, vođenje sudskog spora, ispravku greške, kao i bilo koji drugi postupak koji može da nanese štetu vlasniku i ugrozi njegova prava.

- Nepokretnosti upisane u katastar više ne mogu da budu predmet prevara, duplih prodaja, ugrožavanja prava vlasništva nad nepokretnostima ili drugih malverzacija, jer sada digitalni sistem RGZ-a to automatski detektuje i alarmira - objašnjavaju u RGZ.

Da bi korisnik dobijao informacije o svim promenama na nepokretnosti koju prati, potrebno je da popuni zahtev na sajtu RGZ-a verifikovan elektronskim potpisom, a sva obaveštenja će mu stizati putem elektronske pošte bez odlaska na šalter ili svakodnevnog proveravanja u aplikaciji e-katastar na sajtu RGZ-a.

Foto M. Labudović

- Masovna primena ove aplikacije direktno će uticati na promenu loših navika u društvu poput pokušaje reketiranja vlasnika nepokretnosti i korišćenje pravnog okvira za prevare - tvrde u RGZ-u. - Kreiranjem "Katastarskog alarma" zaokružili smo sistem koji efikasno štiti prava građana nad nepokretnostima. Taj sistem obuhvata korišćenje e-pečata, servisa za potvrđivanje autentičnosti elektronskih dokumenata i najmoderniju aplikaciju za odbranu od sajber napada.

Kako naši sgovornici kažu, svojim digitalnim servisima RGZ je pojačao odbranu od korupcije i uveo politiku nulte tolerancije za iznudu - reket.

- Da bi se problem u potpunosti rešio, intenzivirali smo saradnju sa MUP - kažu nadležni u Katastru. - Apelujemo na vlasnike nepokretnosti da koriste "Katastarski alarm" kako bi pravovremeno mogli da prijave MUP i sudovima lica koja zloupotrebljavaju podnošenje zahteva da bi pribavili protivpravnu korist i napravili štetu. Katastar nepokretnosti mesto je u sistemu državne uprave koje identifikuje sve prevare i propuste nastale pre postupka upisa. Novim uslugama stavili smo tačku na pokušaje zloupotrebe unutar sistema zemljišne administracije van katastra, a koji ugrožavaju vlasnike.

Foto RGZ

Tekst potpisa

PO SIGURNOSTI VEĆ POZNATI

RELEVANTNE međunarodne organizacije, i pre uvođenja ovog sistema, svrstale su Srbiju na deseto mesto u Evropi i četrnaesto globalno po sigurnosti vlasništva, a sa ovim sistemom, koji je jedinstven u svetu, Srbija je utvrdila svoju lidersku poziciju u toj oblasti - kažu u RGZ. - Građanima i svim investitorima obezbedila je najveći stepen pravne sigurnosti za sve nepokretnosti upisane u katastar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!