"NOVOSTI" SAZNAJU: Sledeće nedelje ključan razgovor Putina i Vučića - bitka za što bolju cenu gasa za Srbiju

Novosti online

21. 05. 2022. u 09:09

PREDSEDNICI Ruske Federacije i Srbije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić imaće sledeće nedelje telefonski razgovor koji će biti presudan kada je reč o gasnom aranžmanu između dve države - saznaju "Novosti".

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Следеће недеље кључан разговор Путина и Вучића - битка за што бољу цену гаса за Србију

Foto Instagram

Kako prenose naši dobro obavešteni izvori, od ishoda ovog razgovora zavisiće koliku cenu za plavo gorivo će ubuduće plaćati naša država i na koliko će ugovor biti oročen.

Aktuelni desetogodišnji aranžman ističe 31. maja i načelni pregovori dveju strana na nivou kompanija su započeti, ali se očekuje da dvojica državnika stave pečat i da preciziraju uslove pod kojima će Srbija dobijati plin pred jednu od najneizvesnijih zima u poslednjih nekoliko decenija, imajući u vidu da svet potresa jaka energetska kriza zbog rata u Ukrajini i sankcija koje je protiv Moskve uveo Zapad.

To ovom razgovoru daje dodatnu težinu, jer je Beograd s jedne strane pritešnjen otvorenim zahtevima evropskih zemalja i SAD da se pridruži kaznenim merama protiv Rusije, a s druge strane naša država je stoprocentno zavisna od gasa koji stiže iz najveće države sveta.

Zato je pred prvim čovekom Srbije izuzetno važan razgovor koji može da ima i političke i ekonomske posledice po našu državu. Podsetimo, Srbija je do sada strateški važan energent plaćala po ceni od 270 dolara za 1.000 kubika. Procene su da je takav aranžman nemoguće zadržati, imajući u vidu enorman skok cena plavog goriva na svetskim berzama.

Opet, naša strana se nada da Rusi neće pribeći ekstremnoj varijanti po kojoj bismo gas plaćali između 900 i 1.000 dolara za 1.000 kubika što bi bilo pogubno za našu industriju. I upravo u tom pažljivom odmeravanju ekonomskih i geopolitičkih razloga, kao na apotekarskoj vagi, jeste delikatnost Vučićeve pozicije pred veoma važan razgovor sa liderom iz Kremlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAN BEZ KUPOVINE: Da li ste spremni da se na 24 časa oslobodite potrošačke logike?