TURIZAM i ugostiteljstvo samo su jedne od grana koje poslednjih godina pate od manjka radnika. Samo tokom poslednje tri godine iz branše je izašlo najmanje 5.000 zaposlenih. Uoči letnje sezone, kada plaže u okolnim zemljama odvuku šankere, konobare, kuvare, spremačice i čistačice, ugostitelji strepe kako će im lokali uopšte raditi.

Komentari (9)

Ive

11.05.2022. 12:00

Kad ste imali radnike niste znali da ih cenite..... U Austriji i obicnu cistacicu cene a kod nas jok.... Ako ti se ne svidja na kapiji ih ima dosta, e pa sad neka vam ti rade

Kalesu

11.05.2022. 12:49

"Ima i loših uslova i neljudskog ponašanja, pa se ti radnici više ne vraćaju." - pošteno rečeno. Nije sve u plati, nešto je i u ljudskosti i poštenju poslodavaca (i to važi svugde, ne samo u ugostiteljstvu).

Kelner

11.05.2022. 14:36

Da "gazde" nisu godinama omalovažavali, izrabljivali i nedovoljno cenili radnike, možda bi sada bili u boljoj poziciji... Neredovna primanja, nedefinisano radno vreme, dodela svakakvih poslova itd... Na stranu što danas nema ko da "napravi" kvalitetnog konobara...

Milan

11.05.2022. 14:38

Ima konobara ko kaze da nema, problem je u vama ugostitelji morati isplatiti pristojnu zaradu 800e i obezbediti stan.Restoranski sam konobar sa decenijskim iskustvom ali za mizernu platu od 300 e necu da radim.

Bane

11.05.2022. 15:35

Kada pitate ljude ili decu zašto ne žele da upišu ovaj smer u srednjoj školi kažu da to mogu da rade i bez diplome ili da to nije dovoljno plaćen posao. Dakle inspekcija treba da traži diplome, a hotelijeri da pojačaju plate.