OD RUSKOG GASA ZAVISIMO 100%: Predsednik Srbije o energetskoj situaciji u kontekstu novog paketa sankcija EU protiv Moskve

E. B. T.

06. 05. 2022. u 10:00

SRBIJA zavisi 100 odsto od ruskog gasa, a uvozi 60 procenata ruske nafte i sada nema reči o diverzifikaciji sanbdevanja. S Rusima krećemo u pregovore posle 10. maja o ceni plavog goriva. Ovo je izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak u Berlinu, posle sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke Analenom Berbok.

ОД РУСКОГ ГАСА ЗАВИСИМО 100%: Председник Србије о енергетској ситуацији у контексту новог пакета санкција ЕУ против Москве

J.J.Baljak

On je istakao da naša država više problema ima sa naftom. Povodom novog paketa mera EU protiv Rusije, koji obuhvata i embargo na crno zlato, ukazao je da nam tek ostaje da proučavamo ko će da bude sankcionisan, a ko neće. Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je da je siguran da će novi ugovor sa Rusima o snabdevanju plavim gorivom biti povoljan što se tiče cene.

Predsednik Vučić je govoreći o novim izvorima i rutama snabdevanja gasom upitao o kakvoj diverzifikaciji da govorimo.

- Mi ćemo tek za dve godine imati mogućnost da nešto dođe do Srbije, ali pitanje je šta da dođe - rekao je Vučić. - Mi tek radimo bugarski interkonektor, a Bugari tek treba da raspišu tender ovih dana. Onda još najmanje 300 dana da ga izgrade sa svoje strane. Šta da dovedemo? Odakle? To ne pada s neba.

On je podsetio da je gas bitan i za privredu. Veliki broj fabrika u Srbiji su, kako navodi, nemačke. Od 15 najvećih izvoznika, pet su njihove firme, a u 100 najvećih fabrika 50 je nemačkih.

- Imamo problem i sa gasom i sa naftom - ocenio je Vučić. - Mi sad s Rusima krećemo u pregovore posle 10. maja o ceni gasa i svemu ostalom. Za naftu imamo više problema, da li ćemo južnom "Družbom", odnosno "Janafom" da dovozimo naftu, jer drugačije ne možemo. A sad, ko je sankcionisan, ko neće biti, to nam tek ostaje da proučavamo.

Poslednjih mesec dana, kako je naveo, kupujemo 60 odsto ruske nafte, umesto iračke, jer je jeftinija i ona dolazi preko Hrvatske.

- Šta sad, da je dovlačimo u baržama svaki dan i da ne koristimo naftovod - upitao je Vučić. - Zato se bune Mađari, Slovaci, zato njihov ministar kaže da će to da bude katastrofa za evropsku ekonomiju.

Vučić je istakao da hitno moramo da gradimo skladišta za naftu i naveo da se tim povodom pregovara sa Britancima. Neophodno je, kako ocenjuje, i da dogradimo skladišta gasa. Cilj je da za dve godine imamo gde da smestimo milijardu kubnih metara plavog goriva čime bi se obezbedilo da imamo dovoljno količina ovog energenta za tri meseca potrošnje.

Dušan Bajatović je u četvrtak istakao da snabdevanje Srbije gasom teče nesmetano i da ruski "Gasprom" isporučuje svoje ugovorene količine.

- Sada imamo više nego dovoljne količine, punimo skladište Banatski Dvor punim kapacitetom, nema problema - kazao je Bajatović. - Nemojte previše da me pitate o novom gasnom ugovoru, veoma je nezgodno kada bih ja sada počeo da govorim o detaljima i zbog pritisaka kojima smo izloženi kada je u pitanju odnos sa Rusijom.

On je naveo da očekuje da će javnost moći da sazna više posle 15. maja. Srbija će, kako ističe, sigurno zaključiti novi ugovor sa Rusijom, ali teško je zamisliti da ostane ista cena.

- Siguran sam da će biti povoljan - rekao je Bajatović. - Da li će biti jednako povoljan, veoma je teško reći.

Prema njegovim rečima, imamo dovoljno finansijskih resursa i alternativa. Srbija sada ima gas, kako kaže, preko "Balkanskog toka", i pristup evropskom tržištu plavog goriva putem Mađarske.

- Ali veliko pitanje je koliko će biti gasa za mesec do dva dana, i koliko ćete moći da ga kupite na evropskom tržištu, tu postoji rizik - ocenio je Bajatavić.

Direktor "Srbijagasa" je naveo da Srbija zakupljuje kapacitete u Aleksandropolisu, gradi interkonciju Dimitrovgrad - Sofija, a vrlo brzo će početi da finišira i gasnu vezu prema Rumuniji.

PRIORITET

MINISTARKA energetike Zorana Mihajlović izjavila je u četvrtak u Sofiji da je izgradnja interkonekcije sa Bugarskom prioritet za Srbiju, jer ćemo završetkom tog gasovoda dobiti mogućnost snabdevanja plavim gorivom sa LNG terminala u Grčkoj ili iz Azerbejdžana. Ona je navela da su radovi na našoj strani počeli u januaru i da će sve biti završeno do septembra naredne godine.

SKLADIŠTA

GRADIĆEMO još jedno gasno skladište Banatski Itebej, jer je Banatski Dvor namenjen za vršna opterećenja - objasnio je direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović. - Kada budemo mogli da skladištimo dve do 2,5 milijarde kubika u Srbiji, u tom momentu imaćemo količine i za snabdevanje i za rezervu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)