DIJASPORA ŠALJE NOVAC SVOJIMA U SRBIJI KAO I PRE PANDEMIJE VIRUSA KORONE

B. Caranović

28. 03. 2022. u 10:00

DIJASPORA ponovo šalje novac u Srbiju kao pre pandemije. Posle pada priliva iz inostranstva 2020. godine, zbog korona virusa, poslednji podaci Narodne banke Srbije pokazali su da je lane stiglo pola milijarde više deviza.

ДИЈАСПОРА ШАЉЕ НОВАЦ СВОЈИМА У СРБИЈИ КАО И ПРЕ ПАНДЕМИЈЕ ВИРУСА КОРОНЕ

Foto M. Anđela/Tanjug

Jedan od najstabilnijih prekograničnih priliva u Srbiji u potpunosti se vratio na uobičajeni nivo od sedam do osam procenata BDP godišnje. Prošle godine iznosio je oko 3,6 milijardi evra.

Kako u NBS kažu, uticaj pandemije na kretanje doznaka bio je privremenog karaktera i već tokom poslednjeg tromesečja 2020. vratile su se na pretkrizni nivo. U 2021. godini su čak povećane u odnosu na priliv iz 2019. za 3,4 procenta - što je oko 119,3 miliona evra.

- Prošle godine je priliv po osnovu doznaka iznosio 3.6 milijardi evra, i u odnosu na 2020, povećan je za 514,5 miliona evra, odnosno 16,5 procenata - kažu u NBS. - Na početku pandemije 2020, došlo je do izvesnih poremećaja u svim prekograničnim tokovima i to nije bio slučaj samo u Srbiji, već se radilo o globalnim kretanjima pošto su u mnogim zemljama uvedene zdravstvene restriktivne mere.

Najveći deo doznaka u Srbiju stiže iz Nemačke, čak 27 odsto, Švajcarske 12 procenata, Austrije i SAD osam odsto i Francuske šest procenata.

- Brzi oporavak doznaka može se jednim delom pripisati unapređenju platnog sistema, koji smo poslednjih nekoliko godina sproveli - kažu u NBS.

- Uvedena su mnoga inovativna rešenja, a regulisanjem rada platnih institucija i instant plaćanja olakšano je obavljanje prekograničnih transfera. To je dovelo da se iz godine u godinu povećava učešće doznaka koje u Srbiju ulaze formalnim kanalima. Ovo je bilo posebno važno u periodu kada su na snazi bile mere ograničavanja kretanja u mnogim zemljama.

Osim toga, u NBS dodaju da je na rast doznaka u Srbiji lane uticao i ekonomski oporavak u evropskim zemljama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)