DVE TREĆINE KREDITA REFINANSIRAJUĆE: Klijenti banaka masovno menjaju stare pozajmice za nove po boljim uslovima

B. Caranović

28. 02. 2022. u 14:00

KAMATNE stope na stambene i gotovinske kredite dvostruko su niže nego pre decenije. Ovu razliku u ceni bankarskih pozajmica mnogi dužnici iskoristili su da smanje ratu ili da na toj razlici čak i "zarade" neku hiljadarku. Zato poslednjih meseci bankari masovno izdaju refinansirajuće zajmove.

ДВЕ ТРЕЋИНЕ КРЕДИТА РЕФИНАНСИРАЈУЋЕ: Клијенти банака масовно мењају старе позајмице за нове по бољим условима

Foto P. Milošević

Prema podatku Udruženja banaka Srbije, gotovo 70 odsto svih kredita koji se izdaju su upravo refinansirajući. Poslednji kreditni izveštaj UBS iz decembra prošle godine pokazao je da vrednost gotovinskih i stambenih zajmova čini gotovo 90 odsto ukupnih zaduženja stanovništva. Kada se gleda prema broju sklopljenih ugovora, gotovinski obuhvataju 61 procenat svih pozajmica.

Kamatne stope na stambene kredite indeksirane u evrima su i više nego prepolovljene u odnosu na 2011. godinu, kada su u proseku iznosile šest procenata. Poslednjih meseci, ovakvi stambeni krediti odobravaju se po prosečnoj stopi od 2,6 odsto, što je, kako stručnjaci za finansije kažu, gotovo najniži nivo kamatnih stopa na ovu vrstu kredita do sada. Gotovinski su sa 15 do 16 odsto pali na sadašnjih u proseku šest do devet procenata.

- Ponude banaka zaista su atraktivne, pa je i to jedan od razloga za pojačanu tražnju za kreditima - kažu u Udruženju banaka Srbije.

- Prema iskustvu banaka, krediti stanovništvu konstantno rastu i u odnosu na prvo polugođe prošle godine povećani su za više od tri odsto. Gotovinski krediti čine blizu 45 procenata ukupnih kredita odobrenih stanovništvu, a u toj kategoriji krediti za refinansiranje čine od 50 do čak 70 odsto, u zavisnosti od banke do banke.

Foto N. Fifić

Kako kažu, na osnovu razlike, klijenti svakako mogu da uštede i da za sebe načine dobar potez time što će refinansirati kredit pod boljim uslovima. Olakšavajuća okolnost je što to mogu da urade u bilo kojoj banci, nezavisno od toga gde je sklopljen prethodni ugovor.

- Na primer, mogu da dobiju kredit bez troškova obrade, sa nižom kamatnom stopom i na taj način da na isti period otplate imaju nižu mesečnu ratu - objašnjavaju u UBS.

- Instrukcija Narodne banake Srbije o refinansiranju kredita kod druge banke umnogome je ubrzala i pojednostavila proces refinansiranja kredita.

Da su refinansirajuće pozajmice doživele bum, potvrdila je i poslednja anketa o kreditnoj aktivnosti banaka Narodne banke Srbije.

- Prema oceni banaka, očekuje se i dalji rast tražnje za kreditima, a stanovništvo je najviše zainteresovano za dinarske gotovinske kredite, kredite za refinansiranje i za devizno indeksirane stambene kredite - podatak je Ankete NBS.

- Potrebe za kupovinom nepokretnosti i refinansiranjem vodeći su faktori rasta tražnje za pozajmicama.

JEDNOSTAVNO DO KEŠA

INSTRUKCIJA, koju banke primenjuju od 1. jula 2021. godine, omogućile su korisnicima da sve svoje obaveze - kredite, kreditne kartice, dozvoljeno prekoračenje, refinansiraju bez odlaska u banku kod koje žele da zatvore svoje kreditne obaveze i bez rizika da te obaveze ne budu otplaćene. Dovoljno je da korisnik samo jednom ode u banku kod koje je pronašao odgovarajući kredit za refinansiranje i da na taj način zatvori obaveze kod prethodne banke.

UŠTEDA

IMALA sam dva gotovinska kredita, za koje mi je zajedno mesečna rata iznosila oko 10.000 dinara - priča Jovana V. iz Beograda. - Na internetu sam pretraživala i videla da druga banka ima mnogo povoljnije uslove i odlučila sam da ih refinansiram. Dužina otplate je ostala ista, rata smanjena za više od 1.000 dinara, a nekoliko hiljada dinara je i preteklo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum