AVNOJEVSKI SITNIŠ VREDI MILIONE: Ako imate ove kovanice možete se obogatiti (FOTO)

B. Caranović

23. 02. 2022. u 11:22

ZLATNICI kovani povodom 25 godina od zasedanja Avnoja 1968. godine najvrednija su numizmatička kolekcija Narodne banke Srbije. Ova zbirka, koja obuhvata apoene od 10, 50, 100, 200, 500 i 1.000 dinara - vredi više od milion dinara.

АВНОЈЕВСКИ  СИТНИШ ВРЕДИ МИЛИОНЕ: Ако имате ове кованице можете се обогатити (ФОТО)

Numizmatički novac

Tako za "sitninu" koja u zbiru iznosi oko 2.000 dinara, treba izdvojiti 500 puta više novca. To ne čudi, jer, osim što ova numizmatička kolekcija kao istorijska i umetnička ima posebnu vrednost, cenu joj podiže to što je sačinjena od zlata. Sladokusci ovog hobija je rado imaju među svojim kapitalnim primercima.

Kako iz NBS kažu, čuvaju, obrađuju i izlažu numizmatičku zbirku u kojoj su zastupljeni primerci iz vremena njegove najranije pojave na teritoriji Srbije.

- Među najstarije ubrajaju se oni iz antičkog grčkog perioda, rimskog, vizantijskog, srpskog srednjovekovnog perioda i nadalje sve do savremenih novčanih izdanja - objašnjavaju iz NBS za "Novosti". - Ova neotuđiva zbirka se može videti na stalnoj postavci u centralnom holu zgrade u Ulici kralja Petra 12 u Beogradu. Izdajemo i numizmatički novac, uglavnom od plemenitih metala, povodom obeležavanja događaja i jubileja, kao i komercijalna pakovanja serija kovanog novca najnovijih izdanja.

Ova izdanja prodaju se u sedištu u Beogradu kao i u filijalama u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Užicu i Nišu. Među traženim primercima su izdanja povodom 85 godina od rođenja Tita, za 14. zimske olimpijske igre u Sarajevu, osam vekova manastira Hilandar, a svake godine se izbacuju srebrnjaci sa likom Nikole Tesle. Ova "stodinarka" od prošle godine košta 8.500 dinara, a očekuje se i nova serija.

Poslednjih meseci kolekcije numizmatičara koje sadrže srebrni, a naročito zlatni novac, drastično su dobile na vrednosti. Prema rečima Dragana Pavlovića, predsednika Srpskog numizmatičkog društva, cena zlata je višestruko povećana u odnosu na deceniju ranije, pa je "skočila" i cena ovih zbirki. Osim kada su u pitanju kovanice od plemenitog metala, uvreženo je mišljenje da je važno da novac bude star da bi mu vrednost bila veća. Pretraživanje po škrinjama u podrumima i tavanima, ipak, često je uzaludno.

- Sve što je staro, ne mora da bude i vredno - kaže Pavlović. - Na cenu numizmatičkog novca utiče očuvanost, kao i to da je retka serija. Komadi koji ulaze u zbirke, naročito kada je reč o papirnim novčanicama, mora da su besprekorno očuvani, što znači da nisu bili u opticaju.

Prema njegovim rečima, poslednji vredan primerak, koji su "namirisali" samo iskusni numizmatičari kada se pojavio, prva je novčanica od 5.000 dinara štampana u SR Jugoslaviji. Ko je tada sačuvao ove papirne pare, sada za njih može da dobije 1.000 evra. Kako kaže, na ceni je kolekcija srebrnih kovanica, koju je imala NBS povodom Mediteranskih igara u Splitu 1978. godine.

VREDE I AKCIJE

U ZBIRCI imam izuzetne primerke hartija od vrednosti i akcija preduzeća koja su poslovala ili još rade na našim prostorima - kaže Pavlović. - Cenu im određuje i kvalitet izrade i živopisnost. Među najstarijim komadima moje zbirke je akcija Prve srpske banke iz 1869. godine, ali posedujem i "Politikine", "Borbine", akcije Turističke agencije "Putnik"...

SVE MANjE ČUVARA ISTORIJE

SRPSKO numizmatičko društvo ima 500 članova, ali se pretpostavlja da je kolekcionara mnogo više. Iz godine u godinu, međutim, sve je manje ovakvih "čuvara tradicije i istorije" - kaže Dragan Pavlović. - Mladi nisu zainteresovani za takav hobi. Poslednjih decenija trend je da se naše novačnice sve više vraćaju u Srbiju, a među kolekcionarima najviše se cene primerci sopstvene domovine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna