ZA GODINU 8.000 NOVIH POZAJMICA: Stambeni krediti u našoj zemlji sve traženiji, pokazuju podaci centralne banke i udruženja bankara

B. Ca.

17. 02. 2022. u 11:00

TRAŽNjA za stambenim kreditima konstantno raste, a samo za godinu dana zabeležen je skok od više od 16 odsto. Trenutno, prema podacima Udruženja banaka Srbije, ove pozajmice otplaćuje 145.290 građana Srbije. Od ukupnog duga za sve zajmove koje otplaćuje stanovništvo, koji iznosi oko 11,3 milijarde evra, čak 41,7 odsto odlazi na kredite za kupovinu stana i adaptaciju.

ЗА ГОДИНУ 8.000 НОВИХ ПОЗАЈМИЦА: Стамбени кредити у нашој земљи све траженији, показују подаци централне банке и удружења банкара

Foto P. Milošević

Uporedo sa porastom tražnje za ovom vrstom pozajmice, kako pokazuje poslednji kreditni izveštaj UBS iz decembra 2021. godine, smanjuje se kašnjenje u otplati ovih pozajmica. Tako sada iznosi 0,9 odsto.

- Prosečan iznos stambenog kredita je 3,7 miliona dinara - kažu u UBS. - Trenutno se otplaćuje 8.000 novih kredita više nego pre godinu dana. Porastu interesovanja za ove kredite svakako je doprinela stabilna monetarna politika, mere NBS namenjene stanovništvu tokom pandemije, kao i povoljne kamatne stope, koje su na istorijskom minimumu - čak dvostruko niže nego pre deceniju.

Dok su na kraju 2021. godine žitelji Srbije otplaćivali oko 554 milijarde dinara, godinu dana ranije, dug po osnovu stambenih kredita bio je oko 474 milijarde. Samo za godinu dana, pozajmljeno je oko 80 milijardi više novca za otplatu "krova nad glavom". Mnoge banke su snizile učešće na 10 odsto za prvu nekretninu, što je, smatraju stručnjaci, doprinelo porastu interesovanja za ove zajmove.

Iz Narodne banke Srbije kažu da njihove ankete o kreditnoj aktivnosti banaka pokazuje dobru realizaciju stambenih kredita i konstantan rast tražnje.

- To je rezultat delovanja nekoliko faktora - kažu u NBS. - Rastu tražnje za stambenim kreditima doprinose povoljni uslovi zaduživanja, odnosno kamatne stope koje se već duže vreme kreću na najnižim nivoima. Primera radi, evroindeksirani stambeni krediti, koji su najčešći u strukturi stambenih kredita, tokom 2021. odobravani su po kamatnim stopama koje su se kretale između 2,5 odsto i 2,6 odsto, odnosno po dvostruko nižim kamatnim stopama nego 2012. i 2013. godine.

Kako objašnjavaju, na veću realizaciju stambenih kredita odrazili su se i rast raspoloživog dohotka građana, veća tražnja za nekretninama i kontinuirani rast ponude stanova, merama NBS. Jedna od njih je da je građanima omogućeno da produže rok otplate postojećih stambenih kredita za najduže pet godina, a učešće za kupovinu prve stambene nepokretnosti smanjeno je sa 20 procenata na 10 odsto, uz smanjenje minimalnog stepena izgrađenosti objekta čiju je kupovinu moguće finansirati stambenim kreditima banaka.

IZ KREDITA 13 ODSTO NEKRETNINA

NA osnovu podataka iz kupoprodajnih ugovora RGZ, u četvrtom kvartalu 2021. godine 13 odsto svih nepokretnosti je plaćeno iz kreditnih sredstava, što je za procenat manje u poređenju sa četvrtim kvartalom 2020. godine.

U odnosu na godinu dana ranije, procenat plaćanja nepokretnosti iz kredita na tržištu nepokretnosti u četvrtom kvartalu je manji za procenat. Iz kredita se najčešće plaćaju stanovi. U četvrtom kvartalu 2021. godine 30 procenata stanova u Srbiji je plaćeno kreditima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna