KLJUČ U BRAVU BEZ POPRAVNOG: Od 1. juna pojedina preduzeća ići će po skraćenom postupku u prinudnu likvidaciju

S. BULATOVIĆ

07. 02. 2022. u 13:30

ZATVARANJE firme po sili zakona u pojedinim slučajevima uskoro će se obavljati znatno brže.

КЉУЧ У БРАВУ  БЕЗ ПОПРАВНОГ: Од 1.  јуна поједина предузећа ићи ће по скраћеном поступку у принудну ликвидацију

Foto AP

Zakon o privrednim društvima od 1. juna predviđa skraćeni postupak prinudne likvidacije u situacijama kada se prekršaj, zbog kojeg se preduzeće i gasi, ne može ispraviti ni dodatnim rokom. Ostale kompanije, posle upozorenja, imaju šansu da tokom 90 dana isprave propust i pokušaju da izbegnu katanac.

A nikakav "produžetak", kako kaže zakon, ne može da pomogne onima kojima je izrečena zabrana obavljanja delatnosti, a oni to ne primene u roku od mesec dana. Niti onima kojima se zabrani obavljanje registrovane delatnosti, a društvo u istom roku ne registruje brisanje, odnosno promenu te delatnosti ili ne otpočne likvidaciju. Nema pomoći ni onima kojima se oduzme dozvola, licenca ili odobrenje za obavljanje delatnosti.

Foto Tanjug

Skraćeni postupak prinudne likvidacije rezervisan je i za firme kojima je pravnosnažnom presudom utvrđena ništavost registracije osnivanja društva, ili je pravnosnažnom presudom naložen prestanak rada društva. Isti tretman je predviđen i za preduzeća koja ne dostave godišnje finansijske izveštaje do kraja prethodne poslovne godine za dve uzastopne godine.

- Pre pokretanja postupka prinudne likvidacije, registrator na internet-stranici Agencije za privredne registre objavljuje obaveštenje kod privrednog društva kod koga su se stekli razlozi za prinudnu likvidaciju, a nemaju mogućnost da otklone razloge, u trajanju od 30 dana - objašnjavaju u Agenciji za privredne registre.

- Taj rok je 90 dana kod postupka prinudne likvidacije. Po isteku tog roka, registrator, po službenoj dužnosti, donosi akt o pokretanju postupka prinudne likvidacije. Objavljuje se oglas na internet-stranici Registra privrednih subjekata u neprekidnom trajanju od 60 dana.

Od dana objavljivanja oglasa o prinudnoj likvidaciji društvo ne može da preduzima nove poslovne korake već samo da završava započete, uključujući i izmirenje dospelih troškova, kao i plaćanja za tekuće i obaveze društva prema zaposlenima.

- Nakon isteka roka, registrator koji vodi Registar privrednih subjekata, u narednih 30 dana, po službenoj dužnosti donosi akt o brisanju društva - dodaju u APR. - Imovina brisanog društva postaje vlasništvo članova društva u srazmeri sa njihovim udelima u kapitalu.

PO STAROM JOŠ 4.283 DRUŠTVA

AGENCIJA za privredne registre je na kraju 2021. godine objavila obaveštenje za 4.283 privredna društva da su se stekli razlozi za prinudnu likvidaciju - navode u APR. - Postupak prinudne likvidacije nad ovim društvima će se sprovesti u skladu sa odredbama starog zakona. To će biti od aprila ove godine, u zakonom predviđenim rokovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NA PEŠČANOJ PLAŽI I U OBILJU ZELENILA: Čuveni hotel iz lanca nadaleko poznatog po kvalitetu i dobroj usluzi