NOVI ONLAJN BIZNIS ZALUDEO SVET, A ŠIRI SE I U SRBIJI: Kako da dodatno i lako zaradite, ovim trguje i Melanija Tramp

Novosti onlajn

20. 01. 2022. u 13:28

PRAVLjENjE i prodaja NFT - nezamenljivih tokena, što može biti bilo koje digitalno delo, postali su hit na internetu, a na ovom poslovnom poduhvatu neki zarađuju milione

НОВИ ОНЛАЈН БИЗНИС ЗАЛУДЕО СВЕТ, А ШИРИ СЕ И У СРБИЈИ: Како да додатно и лако зарадите, овим тргује и Меланија Трамп

Arhiva

Mnogi građani razmišljaju kako pored osnovnih prihoda mogu dodatno i lako da zarade, a najnoviji biznis koji je u tom duhu nastao na internetu je kreiranje i prodaja NFT (non-fungible token), jedinstvenih digitalnih tokena, koji su planetarno zaludeli umetnike, digitalne kreativce i kolekcionare, a sve više uzimaju maha i u Srbiji. NFT je jedinstveni digitalni token koji je nezamenljiv i potpuno unikatan i baziran je na blokčejn tehnologiji.

Smatra se vrstom imovine koja postoji isključivo u digitalnom obliku. Može se reći da je to digitalni "vodeni žig" kojim se nepobitno može utvrditi verodostojnost neke digitalne datoteke poput slike, video-klipa, audio-fajla, kriptovalute, odnosno svake računarski generisane datoteke.

Originalni autor ili kreator fajla ima svoja prava nad njim, a NFT služi da se potpiše kopija. To znači da svako ko kreira neki digitalni fajl može da ga postavi na specijalizovanu NFT platformu i tu ga ponudi na prodaju. Korisnici tih platformi takođe mogu da kupuju i preprodaju NFT.

IT stručnjaci objašnjavaju da je umetnicima za vrlo kratko vreme ovaj vid onlajn trgovine NFT postao ozbiljan globalni biznis koji je doživeo procvat.

- Ovaj biznis postaje sve zastupljeniji i popularniji i na našim prostorima. Svake nedelje se nezamenljivi tokeni prodaju u vrednosti od stotinu miliona dolara na platformama za NFT trgovinu. "Nezamenljivi" znači da je fajl jedinstven i da ne može biti zamenjen nečim drugim, što nije slučaj sa npr. bitkoinom kao kriptovalutom. Baš zbog toga što je jedinstven, njegova vrednost je u tome što za njega ne postoji zamena i čini ga primamljivim za sve kolekcionare. Tradicionalna umetnička dela, za razliku od digitalnih, ne mogu da se jednostavno i beskonačno kopiraju. Kod NFT je poenta u tokenu, odnosno u kreiranju digitalnog sertifikata u sistemu blokčejna. Takav sertifikat o vlasništvu onda se može kupovati i prodavati - kažu naši IT stručnjaci.

Oni ističu da su u poslednje dve godine, baš sa početkom pandemije koronavirusa, ovi nezamenljivi tokeni postali izuzetno popularni za onlajn prodaju umetničkih dela, najčešće slika i muzike.

Prva velika prodaja jednog NFT umetničkog dela se desila početkom 2021, kada je umetnik Majk Vinkelman prodao svoju digitalnu sliku "First 5000 Days" za 69 miliona dolara. Ovo je jedna od tri rekordne prodaje nekog umetničkog dela živog umetnika.

U martu 2021. milijarder Džek Dorsi, suosnivač i izvršni direktor "Tvitera", prodao je svoj prvi tvit kao nezamenljivi token (NFT) za 2,9 miliona dolara. Na njemu je pisalo: "Upravo podešavam svoj Tviter", a objavljen je 21. marta 2006.

ČINjENICE / Šta sve može biti NFT

- Bilo šta digitalno (crtež, muzika, slika, fotografija, 2D i 3D animacija, video, tvit, kriptovaluta, igrice...)

- Mogu se vezati za MP3, MP4 ili za JPEG formate

- Za umetnička dela NFT format ima funkciju muzejske verifikacije autentičnosti kojom se beleži poreklo dela

- Svako delo ima svoj vlasnički pečat

Brojka

250.000 ljudi trguje NFT svakog meseca na platformi Open si (OpenSea), što je najveće tržište nezamenljivih tokena.

"Melanijina vizija"

Trguje i Melanija Tramp

Nekadašnja prva dama Amerike Melanija Tramp nedavno se upustila u novi poslovni poduhvat i saopštila da ulazi na tržište kriptoumetnina. Nedavno je objavila da prodaje svoj prvi nezamenljivi token (NFT) pod nazivom "Melanijina vizija". Reč je o akvarelu umetnika Mark-Antana Kulona, koji je naslikao njene oči, a uključuje i audio-snimak Melanije Tramp, preneo je Gardijan.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZAVRŠEN DRUGI DAN RADNE POSETE VAŠINGTONU: Mali - Ekonomski uspesi Srbije prepoznati kod najznačajnih svetskih finansijskih institucija