GAS TRAŽI 200 MILIONA EVRA: Zakon o davanju garancija države za zaduživanje "Srbijagasa" u Skupštini

E. B. T.

19. 01. 2022. u 10:27

DRŽAVA će, kao garant, da izmiri obaveze javnog preduzeća "Srbijagas" za zaduživanje u iznosu od 200 miliona evra kod više poslovnih banaka.

ГАС ТРАЖИ 200 МИЛИОНА ЕВРА: Закон о давању гаранција државе за задуживање Србијагаса у Скупштини

Nova gasna interkonekcija

Ti krediti su bili neophodni kako bi se, u vanrednim okolnostima, obezbedilo sigurno i kontinuirano snabdevanje domaćeg tržišta prirodnim gasom. "Srbijagas" je interventno kupovao plavi energent tokom havarije na gasovodu u Bugarskoj i prinuđen je da i dalje uvozi dodatne količine. Ovo se navodi u predlogu zakona koji je ušao u skupštinsku proceduru i uskoro će se naći pred poslanicima.

- Početkom novembra 2021. godine, zbog havarije na gasovodu u Bugarskoj prekinut je transport prirodnog gasa, usled čega je "Srbijagas" uvezao interventne količine iz Mađarske i time obezbedio siguran rad sistema za potrošače, domaćinstva i industriju, a što je učinio dodatnim angažovanjem sopstvenih sredstava - ističe se u obrazloženju ovog akta.

Dodaje se da je i lane tokom decembra ovo javno preduzeće interventno kupovalo plavi energent. "Srbijagas" je, kako se navodi, da bi obezbedio sigurno i kontinuirano snabdevanje naše zemlje, prinuđen da i dalje uvozi dodatne količine. To direktno utiče na njegovu tekuću likvidnost iz koje nije u mogućnosti da obezbedi potrebna sredstva, zbog znatno većih nabavnih cena, i zato što se interventni uvoz gasa uglavnom plaća avansno. Zaključuje se da je zbog vanrednih okolnosti neophodna podrška Vlade kroz davanje garancija za zaduživanje "Srbijagasa" kod poslovnih banaka kako bi se nastavilo sigurno i kontinuirano snabdevanje domaćeg tržišta plavim energentom. Kada država isplati sve dospele iznose kredita ima pravo na povraćaj glavnice, kamate i svih drugih troškova koji mogu nastati od javnog preduzeća.

VANREDNO 24 MILIJARDE

ZAKONOM o budžetu Republike Srbije predviđeno je da Vlada može da odluči o pokretanju postupka za davanje garancija u iznosu do 24 milijarde dinara radi očuvanja finansijske stabilnosti, sprečavanja nastupanja ili otklanjanja posledica vanrednih okolnosti koje mogu da ugroze život ili zdravlje ljudi ili da prouzrokuju štetu većih razmera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)