I HINDUSI RADE NA SEVERU BAČKE: U Subotici nedostaje radnika, nadležni predlažu povećanje zarada

J. Lemajić

18. 01. 2022. u 12:19

TO što sam u jednoj subotičkoj fabrici sreo radnika iz Inđije nije čudo, ali što sam sreo bravara iz Indije, to je već priča za sebe!

И ХИНДУСИ РАДЕ НА СЕВЕРУ БАЧКЕ: У Суботици недостаје радника,  надлежни предлажу повећање зарада

Foto J. L.

U jednoj rečenici gradonačelnik Subotice Stevan Bakić opisao je trenutnu situaciju na tržištu rada u najvećem gradu na severu Bačke. Veliki broj ljudi u proteklom periodu dobio je državljanstvo susedne Mađarske i otišlo u EU, ali i oni koji ga nemaju a ne žele da rade za male plate, trbuhom za kruhom odlaze na tri meseca, što je dovelo do nedostatka radne snage u gotovo svim privrednim granama. Zbog toga u Suboticu na posao dolaze radnici iz cele Vojvodine, pa i centralne Srbije.

- Neke kompanije bi i proširile svoje kapacitete ali pitanje je da li imamo adekvatnu radnu snagu. Velika je potreba za bravarima i variocima, ali sam zamolio privrednike da ako već treba sa strane da dovodimo radnike da budu iz Srbije ili Republike Srpske - rekao je gradonačelnik Bakić. - Zato je dualno obrazovanje veoma bitno, da što više mladih školujemo i da oni ostanu u ovom gradu.

Međutim, Subotici ne nedostaju samo bravari i varioci i drugi visokokvalifikovani majstori, već i vozači, radnici u ugostiteljstvu, medicinari... Zbog toga su se Savezu samostalnih sindikata u Subotici tokom prošle godine za pomoć obraćali i mnogobrojni poslodavci.

- Jedan od načina da se to reši je dualno obrazovanje. To su stručna zanimanja koja ne odlaze na radno mesto da rade na traci, već su to stručnjaci, kao električari, varioci, bravari, metalostrugari, pekari, konobari, koji su stručni u svom poslu. Radićemo na tome i dalje, jer nam je veoma bitno da mladi ostanu u Subotici i da rade, ali ono što je još bitnije, jeste da ovde mogu da zasnuju svoju porodicu i da od svog rada mogu da žive - smatra Ištvan Huđi, predsednik SSS u Subotici. - Uz to važan faktor je i plata. Po poslednjim podacima prosečna plata u Subotici je oko 58.000 dinara, što je osam hiljada manje od republičkog proseka. Moramo svi da radimo na tome da radnici imaju veće plate, da poslodavci ili strani investitori povedu računa, jer nam nedostaje kvalitetne radne snage. Po mom mišljenju, oni će morati da se više plaćaju, a samim tim će i prosek plata u Subotici biti veći. Po nama je ovo malo, moglo bi više i tražImo od poslodavaca da uzmu sve aspekte u vidu kada pregovaraju sa radnicima ili kad povećavaju zarade.

U INDUSTRIJI ZAPOSLENO 6.000 LjUDI

U INOSTRANE fabrike koje posluju u Privrednoj zoni "Mali Bajmok" i zapošljavaju oko šest hiljada ljudi, svakog jutra dolaze radnici iz Kule, Sombora, Bačke Topole, Vrbasa, Sente, Kikinde... Mnogi od njih prolaze obuku u sedištu kompanije i brzo postaju radnici po svim evropskim kriterijumima. Dok većina na posao dolazi organizovanim autobusima, neki su se odlučili i na preseljenje u Suboticu, što je uslovilo porast potražnje za stanovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)