SMENJENA ČETVORICA DIREKTORA, GREŠKE NAMERNE? "EPS" zatražila pomoć MUP-a i bezbednosnih službi zbog propusta u snabdevanju energentima

E. B. TALIJAN

16. 12. 2021. u 11:43

ČETVORICA direktora "Elektroprivrede Srbije", koji su odgovorni za kolaps termoelektrane "Nikola Tesla" u noći između subote i nedelje, smenjena su.

СМЕЊЕНА ЧЕТВОРИЦА ДИРЕКТОРА, ГРЕШКЕ НАМЕРНЕ? ЕПС затражила помоћ МУП-a и безбедносних служби због пропуста у снабдевању енергентима

Foto Tanjug

Zbog nerazjašnjenih okolnosti koje su izazvale prekid u sistemu, EPS će zatražiti pomoć u daljoj istrazi od Ministarstva unutrašnjih poslova i bezbednosnih službi, kako ne bi došlo do eventualnih novih propusta ili namernih grešaka u radu. Ovo je juče saopšteno iz tog javnog preduzeća.

- Posle analize događaja koji su doveli do zastoja rada blokova u TENT-u u noći između subote i nedelje, Milorad Grčić, vršilac dužnosti direktora "Elektroprivrede Srbije", doneo je odluku o smeni odgovornih u lancu proizvodnje uglja i električne energije - navode iz EPS-a.

- Zbog propusta u radu biće smenjeni Dejan Jevtić, izvršni direktor za proizvodnju uglja, Milan Mišković, direktor proizvodnje uglja u rudarskom basenu "Kolubara", Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije i Goran Lukić, direktor proizvodnje energije u ogranku TENT.

Foto Tanjug

Kako se ističe, utvrđeno je da je do problema došlo na više nivoa. U "Kolubari" je u vagone utovaren ugalj lošijeg kvaliteta, koji se tokom transporta natopio vlažnim snegom i zamrznuo, a takav nije smeo da bude upotrebljen u blokovima termoelektrana. Ove greške dovele su do zastoja u radu blokova i grejanja Obrenovca. Milorad Grčić ističe da je odgovornost za rad celog sistema na njemu, kao direktoru EPS-a, ali i da neposredni rukovodioci moraju da snose odgovornost za nedopustive greške u radu. On se zahvalio svim radnicima koji danonoćno rade na ispravljanju ovih propusta i podizanju proizvodnje.

Grčić je prethodno izjavio da je cilj da svi blokovi TENT-a za vikend budu na mreži. On je istakao da ima dovoljno električne energije i da restrikcije uopšte nisu razmatrane ni u jednom momentu.

Do TENTA vagonima stiže ugalj sa kolubarskih kopova, Foto Tanjug

Sagovornik "Novosti" iz Vlade Srbije ističe da je ministarka energetike Zorane Mihajlović najodgovornija za kolaps elektroenergetskog sistema i da ta činjenica ne može da se zanemari.

- Ministarka nije radila svoj posao - kaže naš izvor iz Vlade.

- Teško je poverovati da neko ko ima deceniju i po iskustva u energeticiji nije znao šta se dešava u njegovom sektoru. Ona ima uvid u celokupno stanje sistema, redovno joj stižu izveštaji iz javnih preduzeća. Trebalo je da se bavi našim sadašnjim kapacitetima i kako da budu što bolje pripremljeni za zimu. Umesto toga je "gurala" zelenu agendu, energiju vetra i sunca. Gde je bio vetar ovih dana? Postavlja se pitanje i čije interese ona štiti. Naše, sigurno, ne.

Juče se oglasila i ministarka Mihajlović i istakla da je za aktuelnu situaciju odgovorna uprava EPS-a. Ona nije odgovorila na pitanje da li se oseća odgovornom za ovu energetsku krizu. Umesto toga je istakla da energetika mora da promeni način kako funkcioniše i da planiranje ne valja, posebno u EPS-u.

Stručnjak za energetiku, Miloš Zdravković, smatra će se elektroenergetski sistem stabilizovati i da će Srbija pregurati zimu. Međutim, to će sve biti skupo plaćeno, jer ćemo morati da uvozimo struju.

- Ovo će sigurno koštati - ocenjuje Zdravković.

- EPS je izgubio 250 miliona evra, jer je morao od septembra da uvozi struju. Od nedelje, zaključno sa utorkom, za te potrebe je utrošeno 28 miliona evra. Nadljudskim naporima ljudi u EPS-u osposobljeni su blokovi u TENT-u, ostao je još jedan. Inženjeri su uspeli da smanje napon pet odsto i da snabdeju 90 procenata zemlje. Nama fale oko dva gigavata struje u ovom trenutku.

Zorana Mihajlović i Milorad Grčić, Foto Tanjug

Struja će, kako ocenjuje, sigurno morati do marta da se uvozi u vrednosti od 200 miliona, a neki ekonomski stručnjaci procenjuju da će to ići i do 300 miliona evra. On navodi da su sada fjučersi 200 do 250 evra po megavat-satu kada se kupuje struja za iduću godinu. Ako je danas za sutra, kao što su naše potrebe, cena je od 315 do 320 evra po megavatu. TENT je ispao iz upotrebe, kako objašnjava, zato što kopovi, odnosno ruda nije bila kvalitetno pripremljena.

- Kop je trebalo da se pripremi tako što se skine zemlja, na primer 200 metara u širinu, 50 u dubinu i tek onda se vadi ugalj - precizira Zdravković.

- Sada su kopali i zemlju i ugalj i to vozili do Vreoca, tamo čistili i sušili. Nije normalno da se tako radi i da se ruda dovozi na dnevnom nivou.

On ističe da restrikcija svakako neće biti, jer je to skuplja varijanta za državu. Ne samo što bi se građani smrzavali, već bi to imalo i teške indirektne posledice za privredu, koja ne bi radila, i za EPS-ov sistem distribucije i prenosa. On objašnjava da konstantan napon mora da se drži 24 sata 365 dana u godini.

JOŠ 0,2 ODSTO POTROŠAČA BEZ STRUJE

"ELEKTRODISTRUBICIJA Srbije" saopštila je u sredu po podne da je broj korisnika bez struje smanjen na oko 7.800, što je oko 0,2 odsto od ukupnog broja potrošača ovog sistema.

- Sve raspoložive ekipe intenzivno rade na saniranju posledica velikog nevremena, praćenog obilnim snežnim padavinama i jakim vetrom, koje je nanelo velike štete distributivnoj mreži širom Srbije - navodi se u saopštenju.

- Taj posao će biti nastavljen sve dok ne budu sanirani svi kvarovi i obezbeđeno potpuno i redovno snabdevanje strujom.

Oni su apelovali na nadležne službe za održavanje lokalnih i planinskih puteva, da što pre očiste preostale pravce koji su još pod snegom, kako bi njihovim elektromonterima bilo omogućeno da se probiju do mesta kvarova i otklone ih.

* * * * * * * *

Izgradnja novog bloka u "Kostolcu" bila vizionarska

SADA se pokazalo da je početak gradnje novog bloka B3 u Kostolcu, od 350 megavata, koji će biti završen 2023. godine, bio vizinarski potez - ocenjuje stručnjak za energetiku Miloš Zdravković. - Ovo je šamar energetskom lobiju koji je to blokirao, a u tome je učestvovala i resorna ministarka. Ja se nadam da se nakon ovoga više nećemo baviti demagogijom i time kako mi možemo da ugasimo naše termoelektrane. Evo do čega dolazi kad ugasimo jednu. Podsećam da se 70 odsto struje proizvodi iz termoelektrana.

On ističe da Srbija ne može da zameni termoelektrane na lignit dok ne uradimo zamenske kapacitete. Pokazalo se, kako naglašava, da za ovakve periode to mogu da budu samo TE na gas ili nuklearna energija, koja je siguran put u budućnost. Ukazuje i da je Nemačka, koja se navodno zalaže za zelenu energiju, izgradila TE Datteln, koja radi na kameni ugalj. Njen instalisani kapacitet je, kako ističe, tri puta veći nego svih srpskih TE. Navodi i da su sada i Španija i Velika Britanija pustile termoelektrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

DOK SVETSKI DUG RASTE, NAŠ PADA Mali poručio: Srbija je svetski rekorder po rastu BDP-a