TRŽIŠTE ODOLELO ŠOKU Jorgovanka Tabaković otvorila pete Srpske dane osiguranja u Aranđelovcu

B.Caranović

25. 11. 2021. u 11:59

USLED zdravstvenog i finansijskog šoka tokom pandemije, finansijski sektor, pa i sektor osiguranja, podelio je sudbinu naroda. Najveći cilj države bio je da se sačuvaju zdravlje i ljudi i ekonomije.

ТРЖИШТЕ ОДОЛЕЛО ШОКУ Јоргованка Табаковић отворила пете Српске дане осигурања у Аранђеловцу

Foto: Printskrin/NBS

- Zadatak smo ispunili i Srbiju sproveli kroz krizu bolje od mnogih drugih zemalja.

Ovo je juče rekla guverner NBS Jorgovanka Tabaković prilikom otvaranja petih "Srpskih dana osiguranja".

- Očuvana je likvidnost i solventnost društava osiguranja i ostvaren stabilan razvoj tržišta osiguranja - rekla je Tabakovićeva. - Za prva tri kvartala ove godine ostvaren je pozitivan privredni neto rast od 6,7 milijardi dinara. Ukupna premija za tri kvartala ove godine povećana je za 9,7 odsto, na 88,6 milijardi dinara, u odnosu na isti period lane.

Ova stopa rasta viša je od prosečne stope za isti period u prethodnih deset godina. Kako je rekla guvernerka, bilansna suma sektora osiguranja povećana je za 6,7 odsto, na 334,14 milijardi dinara.

- Kapital je veći za 4,9 odsto, i stigao je na 68,4 milijarde dinara. Tehničke rezerve povećane su za 6,3 odsto, dostigle su 221,6 milijardi dinara - rekla je Tabakovićeva. - Gledajući vrste osiguranja, rast premije je ostvarilo 17 vrsta osiguranja, uključujući i pomoć na putovanjima. Najveći kontinuirani rast beleže imovinska osiguranja, osiguranja života i dobrovoljna zdravstvena osiguranja.

- Dani osiguranja moraju da pokažu kako da unapredimo kvalitet života i živimo osigurano od svih rizika koje možemo da predvidimo, kao i da pružimo zaštitu od tih rizika, fer uslugu, za fer cenu. I tu je konkurencija dobrodošla - rekla je guvernerka.

- Nema, međutim, nadmetanja sa regulatorom koji stvara uslove za ostvarivanje profita. Zakon mora da se poštuje, a kazna za nepoštovanje ne može biti deo troška uračunatog u transakciju. 

Kako je Tabakovićeva poručila osiguravačima, Srbija ne menja opredeljenje ka Evropskom putu, ali NBS će vremenski usklađivati pravila liberalizacije tako da koriste građanima Srbije, Srbiji i domaćim kompanijama.

- To je najvažnije, a ne da se ovde stvara dobit, a da korist imaju samo ili pretežno matična društva izvan Srbije. Taj stav zagovaraju i razvijenije države pod načelom plaćati porez tamo gde se stvara dobit.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)