PAMETNA BROJILA U ČAČKU I NIŠU: Savremene uređaje do kraja 2025. godine dobiće veliki industrijski potrošači

E. B. T.

25. 10. 2021. u 12:19

ČAČAK, Niš, Kraljevo i svi veliki industrijski potrošači, do kraja 2025. godine umesto postojećih, zastarelih brojila imaće savremene digitalne merne uređaje. To će obezbediti kvalitetnije snabdevanje strujom, smanjivanje gubitaka na distributivnoj mreži, kao i emisije ugljen-dioksida. Osim tačnog i brzog očitavanja, kupcima će omogućiti svakodnevni uvid i kontrolu potrošnje, što može da ih stimuliše na racionalnije korišćenje kilovata i uštedu. Takođe će smanjiti neovlašćenu upotrebu električne energije.

ПАМЕТНА БРОЈИЛА У ЧАЧКУ И НИШУ: Савремене уређаје до краја 2025. године добиће велики индустријски потрошачи

Pametna brojila

Oko 205.000 pametnih brojila, čija je vrednost 40 miliona evra, biće instalirano u ovoj prvoj fazi projekta. Ta sredstva će biti obezbeđena kroz pozajmicu od Evropske banke za obnovu i razvoj, a garant je država. Narodni poslanici će o Zakonu o potvrđivanju ugovora o garanciji raspravljati sledećeg utorka.

- Uvođenje pametnih sistema merenja jedan je od najvažnijih ciljeva energetske politike Srbije - navodi se u obrazloženju Zakona. - Veliki broj domaćinstava ima zastarela brojila koja duži niz godina nisu zamenjena ili baždarena, zbog čega dolazi do usporavanja u radu distributivnog sistema i netačnog prikaza stvarno utrošene električne energije. Zato je potrebno modernizovati mrežu i poboljšati funkcionalnost mernih uređaja.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović nedavno je istakla da Srbija pravi gubitke u distributivnoj mreži u iznosu od oko 200 miliona evra i da je uvođenje pametnih brojila jedan od načina da se oni smanje:

- To nije jedina prednost, oni će doprineti i smanjenju emisije ugljen-dioksida za oko 5.000 tona godišnje, a biće od pomoći i onima koji će struju proizvoditi i trošiti iz obnovljivih izvora.

U javnosti je pokrenuto pitanje da li će četiri domaće fabrike koje odavno prave ova brojila moći da učestvuju na tenderu, odnosno da li će uslovi javnog poziva biti takvi da i oni mogu da se prijave. Srpski proizvođači pametnih brojila tvrde da imaju kapacitete da izrade ove savremene uređaje u predviđenom roku. Međutim, ranije se dešavalo da je uslov za tender bio da godišnji promet firme bude između 30 i 40 miliona evra, što oni nisu mogli da ispune. U Zakonu o potvrđivanju ugovora o garanciji se navodi da je planirano da se izabare konsultant čiji će jedan od zadataka biti i priprema i sprovođenje tendera.

SVI DO 2027.

PRVA faza projekta, koja predviđa uvođenje 205.000 pametnih brojila, treba da bude završena do kraja 2025. godina. Instaliranje dodatnih 260.000 savremenih mernih uređaja za područja sa najvećim gubicima, planirano je za drugu fazu, koja treba da se realizuje od 2023. do 2027. godine. I za ovaj deo projekta potrebno je 40 miliona evra.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna