NA CRNOJ LISTI 400 TRGOVACA: NOPS evidentirao brojne prodavce koji krše zakon plasirajući robu putem Fejsbuk i Instragam profila

E. B. T.

23. 09. 2021. u 09:44

SPISAK na kome je više od 400 trgovaca za koje se sumnja da ne posluju u skladu sa zakonima i da na crno prodaju robu putem fejsbuk i instagram profila - objavila je Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS).

НА ЦРНОЈ ЛИСТИ 400 ТРГОВАЦА: НОПС евидентирао бројне продавце који крше закон пласирајући робу путем Фејсбук и Инстрагам профила

Arhiva

Građani ovu listu mogu od danas da pogledaju i na sajtu www.novosti.rs.

Među ovim trgovcima koje je NOPS evidentirao, najviše je onih koji se bave prodajom obuće, odeće, parfema, suplemenata i dodataka ishrani. Sa rastom onlajn trgovine, povećava se i broj prodavaca koji ne rade u skladu sa propisima. Kupci koji pazare kod takvih trgovaca to čine na sopstveni rizik, jer neće moći da zaštite svoja prava.

- Odredbe Zakona o zaštiti potrošača ne mogu da se primene u toj situaciji - ističu u NOPS-u. - Prodaja na crno treba da se prijavi inspekciji i da se podnese tužba za naknadu štete ukoliko je moguće identifikovati osobu od koje je kupljena roba.

Prodavci koji trguju putem interneta, prema Zakonu o elektronskoj trgovini, obavezni su da na vidnom i dostupnom mestu naznače poslovno ime, adresu sedišta, kontakt podatke, matični i PIB broj, kao i detaljne podatke o ceni proizvoda, koji uključuju i troškove dostave i ostale manipulativne troškove.

Kada trgovac poseduje sve te podatke, i ukoliko su tačni, kako ističu u NOPS-u, smatra se da posluje u skladu sa zakonom. Prilikom kupovine, u toj situaciji, primenjuju se odredbe Zakona o zaštiti potrošača i drugih propisa koji regulišu prodaju van poslovnih prostorija. Borba sa onlajn trgovcima koji rade na crno je veliki izazov, jer za pet minuta neko može da napravi neki profil na društvenim mrežama i da oglasi prodaju robe.

SPISAK MOŽETE POGLEDATI KLIKOM OVDE!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili