SRBIJA PRATI SVETSKE STANDARDE: Prodaja električnih vozila četiri puta veća, subvencije vlade značajno doprinele porastu

E. B. TALIJAN

27. 08. 2021. u 08:20

ZA prvih sedam meseci ove godine prodato je 1.727 električnih i hibridnih putničkih vozila, a lane u istom periodu, skoro 3,6 puta manje, odnosno 482 eko-auta.

СРБИЈА ПРАТИ СВЕТСКЕ СТАНДАРДЕ: Продаја електричних возила четири пута већа, субвенције владе значајно допринеле порасту

Foto V. Danilov

Ove podatke, za naš list, navodi Petar Živković, iz Asocijacije automobilskih novinara Srbije. U istom periodu prodato je ukupno 15.217 novih putničkih vozila, a lane 12.197, što je porast od 24,76 odsto.

Prijem zahteva za subvencionisanje kupovine električnih i hibridnih automobila je prekinut do kraja godine, jer je budžet opredeljen za tu namenu iskorišćen. Ovo je nedavno objavljeno na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine. Ostvarene subvencije za kupovinu eko-vozila lane su iznosile 30 miliona dinara, a ove godine je izdvojeno 120 miliona. Dodeljena pomoć države kretala se od 250 do 5.000 evra po vozilu, u zavisnosti od vrste. Automobili koji imaju potpuno električni pogon subvencionisani su sa 5.000 evra, klasični hibridi sa 2.500, a plag-in hibridi, koji imaju utičnicu da se dopunjavaju tokom vožnje sa 3.500 evra. Za mopede je dodeljivano 200, a za motocikle 500 evra.

Resorno ministarstvo ističe da je to jedna od aktivnosti Vlade za smanjenje zagađenja vazduha. Podaci o broju prodatih električnih i hibridnih vozila, pokazuju da je ovo sufinansiranje Vlade Srbije doprinelo porastu njihove prodaje.

- Ljudi su zainteresovani za kupovinu eko-automobila, jer su subvencije bile prilično visoke, a kod nekih modela razlika u ceni između benzinca i hibridnog je mala, oko 2.000 evra - objašnjava Živković.

- Uloženi novac se vrlo brzo vrati, jer su za ta vozila svi troškovi niži. S druge strane, kupac je siguran da će i za nekoliko godina taj auto moći da vozi svuda, a i dobiće više ako ga bude prodao.

Foto Tanjug/J. Pap

On zaključuje da je ovo subvencionisanje bilo odlično za one koji su imali novac, posebno kod automobila na potpuno električan pogon, gde je dodeljivano po 5.000 evra.

Petar Živković, Foto V. Danilov

Sve više automobilskih kompanija prelazi na proizvodnju vozila sa električnim pogonom. Prvi čovek prodaje u "Folksvagenu" Klaus Zelmer ističe da je trenutni plan te kompanije da iz svoje ponude u Evropi izbaci sva vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u periodu od 2033. do 2035. godine.

I "Fijat" će do kraja ove decenije, kako je najavio izvršni direktor Olivije Fransoa, potpuno preći na proizvodnju električnih automobila. Već je predstavljen model 500 na električni pogon, koji je samo početak tranzicije ka nultoj emisiji štetnih gasova.

U SRBIJI OSAM PUNjAČA

NA ključnim tačkama glavnih puteva u zemlji instalirano je osam punjača za električne automobile - navodi javno preduzeće "Putevi Srbije". - Pet ima izlaznu snagu od 22 do 50 kilovata, a tri su ultrabrza, od 175 kilovata. Predviđeni su za rad napolju na temperaturama od minus 30 do plus 50 stepeni. Svi instalirani elektropunjači vidljivi su na vodećim svetskim aplikacijama. Usluga punjenja električnih automobila je, kako ističu, zasada besplatna, a u pripremi je zakonska regulativa za uvođenje naplate za sve korisnike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!