ŽIVOT SE VRAĆA U SELA: Prvih 14 ugovora za dodelu novca mladim parovima da bi kupili kuće u provinciji

B. Caranović

10. 08. 2021. u 18:39

PAR iz Beograda, arhitekta Jana Čičarević (27) i programer Dalibor Blagojević (32), zameniće život u glavnom gradu za selo. Uskoro će se ovo dvoje iz iznajmljenog stana u prestonici preseliti u selo Dublje, kod Trstenika gde kupuju kuću novcem dobijenim na konkursu Ministrstva za brigu o selu.

ЖИВОТ СЕ ВРАЋА У СЕЛА: Првих 14 уговора за доделу новца младим паровима да би купили куће у провинцији

Foto Z. Jovanović

Oni su, kažu, ispunili veliki san, a ovu šansu ima još oko 500 parova, porodica ili samostalnih poljoprivrednika širom Srbije.

Ministarstvo je krajem juna, na Vidovdan, raspisalo poziv za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu kuća i okućnica zainteresovanima do 45 godina starosti, da žive i rade na selu. Cilj im je da se i na ovaj način što više tamo vrati život. Interesovanje koje je usijalo telefone opština, prevazišlo je sva njihova očekivanja, a prvih 14 kuća biće uskoro useljeno. Osim dvoje mladih iz Beograda čija je netipična priča mnoge oduševila, u utorak je u svečanoj sali Palate "Srbija" još 10 parova i dva poljoprivrednika potpisalo trojne ugovore sa čelnicima opština i Milanom Krkobabićem, ministrom za brigu o selu, o dodeli novca za kupovinu domova koje su sami pronašli.

Jana i Dalibor jedva čekaju da se presele. Od kada su se upoznali maštaju da gnezdo sviju daleko od gradske vreve.

- Volimo da budemo u prirodi, planinarimo, putujemo i tokom obilaska Srbije, već smo poželeli da živimo u okolini Trstenika i Vrnjačke Banje. Dom koji kupujemo pronašli smo ranije i poželeli da živimo u njemu - kaže Jana. - Ovaj program nam je došao kao poručen. Mislimo da je takvo mirno okruženje zdravo i dobro za porodicu. Dalibor je iz Župe i njegova porodica je na 30 kilometara odavde, dok će moji iz Beograda putovati oko dva i po sata.

Kažu da su ih familije i prijatelji podržali, ipak, ne bez čuđenja u početku. Raspitali su se, u blizini su vrtić i škola, a poslovi su im takvi da ih mogu raditi od kuće, onlajn, pa im je bilo važno da imaju internet i ostalu neophodnu infrastrukturu. Planiraju da zasade malu organsku baštu.

U novi dom, u selu Nova Gajdobra kod Bačke Palanke, uskoro se sele i Slađana i Žarko Grujić sa dvoje male dece, a u Berilovac kod Pirota Ninoslav i Elizabeta Živković sa četvoro mališana. Biće naseljena napuštena domaćinstva i u okolini Nove Crnje, Lučana, Vladičinog Hana, Bača, Kikinde, Pećinaca.

Foto Z. Jovanović

Za ovaj program je opredeljeno 500 miliona dinara, a najviša suma za kuću koja može da se dobije je 1,2 miliona dinara. Pravo da se prijave imaju bračni, ili vanbračni parovi, samohrani roditelji, samostalni poljoprivrednici. Prema Krkobabićevim rečima, prvih oko 500 kuća biće dodeljeno do kraja novembra, a do sada je potrošeno prvih 16 miliona dinara. Procenjuje se da je oko 200.000 napuštenih kuća širom Srbije.

PODSTICAJNI PROJEKTI

- KUĆE koje smo dodelili su prva etapa ka našem željenom cilju, a to je da narednih godina i decenija popunimo sve prazne kuće u Srbiji - rekao je u utorak ministar Krkobabić. - Raduje što su to ljudi koji će otići u različite delove Srbije, a to je najbolji poziv za sve koji žele da u narednom periodu uzmu učešće na ovom konkursu i reše da se osamostale ili iskuse novi život na selu. Nameravamo da nastavimo sa ovim programom posle novembra i imamo nove ideje kako da obnovimo i oživimo sela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)