FIRME OBEĆAVAJU POSAO: Prva faza programa "Moja prva plata"

S. B.

13. 07. 2021. u 13:56 >> 19:06

PRVU poslovnu praksu, kroz državni program "Moja prva plata" prošlo je 8.453 tek svršenih srednjoškolaca i akademaca.

ФИРМЕ ОБЕЋАВАЈУ ПОСАО: Прва фаза програма Моја прва плата

Ilustracija / Foto Z. Jovanović

Stekli su prvo radno iskustvo, a deo njih, tačno 576, i - posao. Toliko je mladih već zaposleno, ali skoro dve trećine kompanija spremno je da, po isteku prakse, zadrže polaznike. Nadležni su zadovoljni rezultatima, pa će se projekat nastaviti.

Ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, ocenili su da je program "Moja prva plata" postigao veliki uspeh.

- Vlada Srbije će nastaviti sa aktivnim merama podsticanja zapošljavanja mladih - istakla je ministarka Darija Kisić Tepavčević. - Mladi su osnovna podsticajna snaga i budućnost države i društva. Rezultati istraživanja među mladima, koji su kroz program prvi put zasnovali svoj radni odnos, pokazuju da bi 90 odsto mladih osoba ovaj Program preporučilo svojim prijateljima, a 80 odsto od svih mladih ljudi koji su zaposleni na ovaj način je zainteresovano da nastavi radni angažman kod poslodavca kod kojih je dobilo svoju prvu platu.

Čadež je na predstavljanju rezultata prve faze programa u Privrednoj komori Srbije rekao da je više od trećine kompanija davalo dodatnu naknadu mladima tokom programa na iznos koji je vlada obezbedila.

- Oko deset hiljada kompanija je raspisalo pozive i oko 8.500 mladih učestvuje u Programu - rekao je Čadež. - Dve trećine kompanija kaže da će zaposliti za stalno ljude koji su u programu. Sa Vladom Srbije se razgovara kako da se "Moja prva plata" dodatno unapredi i omogući da doprinos poslodavaca bude još veći. Imamo sve razloge da budemo zadovoljni ovom akcijom čiji je osnovni cilj bio da se mladim ljudima pruži šansa da dobiju prvo zaposlenje.

ZARADA

PRAKSA traje devet meseci. Tokom nje država garantuje platu. Za svršene srednjoškolce, iz budžeta se plaća po 20.000 dinara mesečno, a 24.000 dinara za mlade sa fakultetskim diplomama. Manji deo poslodavaca, trećina, praktikantima je davala još novca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TO JE ZA NAŠE FINANSIJE NAJZNAČAJNIJA BORBA Mali: Optimista sam nakon sastanka sa “S&P”, očekujemo investicioni rejting (FOTO)