DAŽBINAMA NEMA KRAJA: Država i lokalne samouprave sve više novca sakupe od neporeskih nameta

S. B.

04. 06. 2021. u 12:00

NEPORESKI nameti privredu i građane Srbije pre deceniju koštali su 90 milijardi evra godišnje.

ДАЖБИНАМА НЕМА КРАЈА: Држава и локалне самоуправе све више новца сакупе од непореских намета

Foto Ž. Knežević

Prema poslednjim podacima, državni i lokalni budžeti od njih danas prikupe čak 60 milijardi evra više. Neki iznosi su korigovani, ali su i tokom deset dugih godina ustanovljene nove obaveze. Toliko otprilike traju i napori da se uspostavi njihov registar. Da bi spisak bio moguć i ažuran, predlaže se da država zabrani naplatu dažbine koja se u njemu ne nalazi. Namete bi tako unosili oni koji ih i naplaćuju.

Projekat za reformu neporeskih prihoda vode NALED i USAID. Kroz "češljanje" 500 zakona i podzakonskih akata prebrojali su 1.200 republičkih neporeskih dažbina. Na lokalu još nisu sve uspeli da otkriju, ali ih tretira najmanje 400 različitih odluka.

- U idealnom svetu naknade i takse ne bi trebalo da postoje, sve bi trebalo da se finansira od poreza - objašnjava Milica Bisić, direktorka korporativnih poslova KPMG.

- Ali kada se naplaćuju, ta cena ne sme da bude prevelika. Može da bude i manja od vrednosti, jer se delom već finansira iz poreza. Malo nam je zapušten sistem neporeskih nameta. Ideja sa registrom je da svi budu popisani. Ali, kako da garantujete da je spisak ažuran, kada svakog dana može da se pojavi nova. Jedini način da sistem bude transparentan, pa da se i uredi, jeste da se naplaćuju samo one registrovane. Cilj je i da sve što je javni prihod, mora biti plaćeno preko trezora.

To sada nije slučaj. U praksi, postoji čitav niz dažbina čiji se tokovi ne mogu pratiti. Kako naplaćeni iznosi, tako i sudbina prikupljenog novca. Sledeći korak bi bilo uvezivanje registra neporeskih nameta sa registrom administrativnih procedura. Na taj način bi se utvrdilo da li se pojedine usluge ili korišćenje dobara - naplaćuje duplo. A i to se dešava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)