MLEKO IZ SRBIJE STIGLO U DUBAI: Prvi put uživo od izbijanja pandemije naši privrednici na sajmu u Emiratima

J. Su. - S. B.

25. 02. 2021. u 10:38

PRIVREDNICI iz Srbije prvi put od početka pandemije predstavljaju svoje proizvode uživo i to na sajmu "Galfud" (Gulfood) u Dubaiju. Priliku da probaju našu hranu, voće, povrće, sokove, mlečne proizvode, a dobila je klijentela iz dalekih zemalja Afrike i Azije.

MЛЕКО ИЗ СРБИЈЕ СТИГЛО У ДУБАИ: Први пут уживо од избијања пандемије наши привредници на сајму у Емиратима

Srpski štand u Dubaiju

Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencija Srbije (RAS) organizovale su nastup 11 kompanija iz Srbije na prehrambenom sajmu "Galfud" (www.gulfood.com).

Mlekara "Šabac" na sajmu prvi put predstavlja svoje proizvode.

- Ovo je za nas izuzetna prilika da kvalitetan asortiman, koji je već pozicioniran na evropskom, ruskom i američkom tržištu, proširimo i na zemlje UAE i region Zaliva - kaže Vesna Mitrović, direktorka prodaje Mlekare "Šabac". - Prvih dana sajma primetno je veliko ineteresovanje za srpsku hranu predstavnika maloprodajnih lanaca i uvoznika Srednjeg istoka, Azije i Afrike.

Vukašin Cicmil, direktor izvoza i marketinga u Fabrici dečje hrane u Dobanovcima, kaže da je sajam u Dubaiju prvi na kome učestvuju uživo od početka pandemije. To je i prilika da se obnove stari i uspostave novi kontakti i partnerstva. Novim poslovima nada se i Slobodan Popović, direktor firme "Natura gusto" iz Paraćina koja pravi marmelade, sokove, ajvar, majonez, kečap i zdrave grickalice.

Predstavljen potencijal

U NACIONALNOM paviljonu Srbije proizvodni i izvozni potencijal naše zemlje predstavljaju kompanije Master Fruits, "Mambiko agrar", Cold Pressok, ITN, Mirax agrar iz Beograda, PIK "Bečej", Fabrika dečje hrane Dobanovci, "Natura gusto" iz Paraćina, "Jafa" Crvenka, BMN Malinas iz Požege, i Mlekara "Šabac".

Sajam u Ujedinjenim Arapskim Emiratima traje do 25. februara, a registrovano je 2.845 izlagača.

- Ujedinjeni Arapski Emirati uvoze više od 80 odsto prehrambenih proizvoda od čega polovinu ponovo izvoze u zemlje Zaliva i istočnu Afriku - ističe Zorana Delić, iz Privredne komore Srbije. - Ulazak na ovo tržište predstavlja dugoročno obezbeđivanje poslovanja svim proizvođačima hrane i pića iz sveta, pa samim tim i veliku šansu za srpske kompanije.

Svetu je predstavljena lepeza domaćih proizvoda, smrznuto, sušeno i konzervirano voće i povrće, voćni prelivi, džemovi, mlečni proizvodi, dečja hrana, hladno ceđeni sokovi, proizvodi od ekstrudiranog pirinča i humusa, butera, mleka od koštičavog voća.

Bela čokolada iz Srbije

 

BRANIMIR Kostić, suvlasnik kompanije Cold Pressok, drugi put učestvuje na sajmu, a međunarodnim kupcima firma iz Beograda nudi i vegan belu čokoladu napravljenu po "domaćem receptu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)