ČADEŽ: U naredne tri godine možemo suštinski da promenimo privredu

Novosti onlajn

11. 01. 2024. u 16:09

DOMAĆE kompanije završile su 2023. godinu uspešno uprkos velikim geopolitičkim izazovima, a u 2024. je važno da se ekonomski rast nastavi, jer u naredne tri godine možemo suštinski da promenimo privredu Srbije koja može da postane konkurentnija od brojnih evropskih ekonomija, ocenio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS).

ЧАДЕЖ: У наредне три године можемо суштински да променимо привреду

Foto: Printskrin/RTS

Čadež je gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), rekao da srpska privreda beleži značajan rast izvoza usluga, posebno u sferi IKT-a i da polako prelazimo iz ekonomije zasnovane na proizvodnji nisko tehnoloških komponenata i proizvoda na ekonomiju baziranu na znanju.

- Softver je naš najveći izvozni proizvod, veći od bilo kog poljoprivrednog proizvoda koji izvozimo - naveo je on i dodao da se proteklih godina rast u sektoru IKT-a kreće oko 30 odsto.

Sumirajući 2023. godinu, ističe da su realizovane ili da je započeta realizacija velikog broja investicija, i podseća da su pregovori u toku za više od 90 domaćih i stranih investicionih projekata koji će, kako se očekuje, doneti oko 19.500 novih radnih mesta.

Čadež očekuje i značajan nastavak rasta u sektoru IKT-a, građevinarstva i infrastrukture, kao i turizma, ističući da će projekat „Ekspo 2027“ biti dodatni zamajac celokupne privrede, kao što je promociji domaćeg i regionalnog turizma doprinela organizacija međunarodnog sajma vina Wine Vision by Open Balkan u Beogradu.

Govoreći o izgledima privrednog rasta u svetu i kod nas u 2024. godini, navodi ograničavajuće faktore i rizike, kao što su geopolitička nestabilnost u svetu izazvana ratovima, ali primećuje i umereni optimizan u prevazilaženju ovih problema, posebno u odnosima velikih sila, SAD i Kine. Kada je reč o regionalnim izazovima, kaže da je i dalje primetna nemoć EU da sagleda kako želi da Unija izgleda u decenijama pred nama, kako da odgovori na aktuelna globalna ali i dešavanja u regionu i integriše region u jedinstveno tržište.

Upravo u stvaranju jedinstvenog regionalnog tržišta kroz različite inicijative, poput Otvorenog Balkana, Čadež vidi odgovor na to kako da sve privrede zajedno postanu sposobnije, otpornije i veće, a sa ciljem da kompanije iz regiona postanu konkurentne na globalnom tržištu. Podsetio je na značaj potpisanog Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom za našu zemlju, kao i to da Srbija od 1. januara ove godine predsedava Centralnoevropskim ugovorom o slobodnoj trgovini (CEFTA) čiji način rada je, kaže, potrebno dodatno unaprediti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)