Poziv poslodavcima da se uključe u model dualnog obrazovanja – 10 novih profila

Novosti onlajn

01. 11. 2023. u 10:50

Poslodavci zainteresovani da se uključe u model dualnog obrazovanja u narednoj školskoj 2024/2025. mogu od danas do 15. januara 2024. godine da se prijave po pojednostavljenoj proceduri putem veb-portala Privredne komore Srbije - portal.dualnoobrazovanje.rs.

Позив послодавцима да се укључе у модел дуалног образовања – 10 нових профила

Foto: PKS

Od sledeće, školske 2024/2025. godine, u ponudi će biti 83 obrazovna profila, među kojima je 10 novih.  Poslodavci na portalu http://portal.dualnoobrazovanje.rs/ mogu da kreiraju profil kompanije i na jednostavan način, u tri koraka, podnesu prijavu za uključivanje u model dualnog obrazovanja.

Novi profili u školskoj 2024/2025. su: Dekorater zidnih površina; Polagač obloga; Tehničar za elektroniku i automatiku; Elektrotehničar za elektroniku na vozilima; Tehničar računara; Tehničar za administriranje računarskih mreža; Vozač motornih vozila; Mehaničar grejne i rashladne tehnike; Poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija; Kozmetički tehničar.

Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS, podseća da su od 15. septembra 2023. godine na snazi izmene i dopune Zakona o dualnom obrazovanju, koje će, kaže, olakšati proces uključivanja kompanija u dualno obrazovanje, ali i samu realizaciju učenja kroz rad. Kovačevićeva ističe novine koje donosi Zakon:

„Predviđena je mogućnost finansijske podrške školama i privredi na osnovu uredbe koju donosi Vlada Srbije, za svaku školsku godinu. Data je mogućnost za povećanje broja sati koje učenik može provesti kod poslodavca, sa šest na osam sati“, navodi Kovačevićeva.

Dodaje da je izmenjen sastav Komisije za utvrđivanje ispunjenosti uslova za izvođenje učenja kroz rad, te inspektori rada više nisu deo Komisije, što znači, kaže, da bezbednost i zdravlje na radu nije predmet provere Komisije na osnovu Zakona o dualnom obrazovanju već su sva prava učenika na bezbedno i zdravo okruženje tokom realizacije učenja kroz rad garantovana Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu. 

Objašnjava da iznos naknade za izvođenje učenja kroz rad kod poslodavca i dalje ostaje minimum 70 odsto minimalne cene rada po satu za svaki sat proveden na učenju kroz rad, s tim da je moguće naknadu isplaćivati stepenasto po godinama školovanja shodno nivou znanja učenika.

Uvodi se mogućnost osnivanja Trening alijanse, koja predstavlja oblik udruživanja dva ili više poslodavaca s ciljem olakšavanja realizacije učenja kroz rad u kompanijama, kao i Trening centri.

„Trening centri će se otvarati pri školama, kako bi se u njima realizovao određeni deo plana i programa nastave, do 30 odsto, onda kada to poslodavac ne može ili kada nije bezbedno da se aktivnosti realizuju u realnom radnom okruženju“, objašnjava Kovačevićeva.

Dodaje da se povećava obim učenja kroz rad tako što će od školske 2026/2027. godine obim učenja kroz rad za trogodišnje obrazovne profile iznositi najmanje 60 odsto od ukupnog broja časova stručnih predmeta, odnosno najmanje 40 posto za četvorogodišnje obrazovne profile, dok će od školske 2034/2035. godine obim učenja kroz rad za sve obrazovne profile iznositi 60 odsto od ukupnog broja časova predviđenih planom i programom nastave i učenja.

Foto: PKS

Kovačevićeva ističe da dualno obrazovanje kompanijama nudi kvalifikovan i obučen kadar spreman da se odmah uključi u proces rada, znatno smanjenje troškova za obučavanje radne snage, mogućnost učestvovanja poslodavaca u kreiranju obrazovnih profila i prilagođavanju sistema obrazovanja u skladu sa poslovima i potrebama poslodavaca. Takođe, dodaje, i brz odgovor sistema obrazovanja na promene na tržištu rada, učestvovanje poslodavaca u procesu raspoređivanja učenika, promovisanje društvene odgovornosti poslodavca, dok je uključivanje poslodavaca na dobrovoljnoj osnovi.

Podaci pokazuju da se preko 950 kompanija do sada priključilo realizaciji dualnog obrazovanja u Srbiji, dok je kroz dualni obrazovni sistem prošlo više od 15.800 učenika koji su pohađali nastavu u više od 185 škola u Srbiji. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu