SMANJITE RAČUNE ZA STRUJU ZA 10 ODSTO: Privreda zainteresovana za ugradnju solarnih panela

V.N.

30. 11. 2022. u 09:30

KOMPANIJE u Srbiji smatraju da postoji mogućnost da se u toku zimskih meseci ostvare uštede struje od oko 10 odsto u odnosu na inicijalni plan potrošnje pre globalne energetske krize i žele da u narednom periodu pređu na korišćenje alternativnih izvora energije, poput ugradnje solarnih panela.

СМАЊИТЕ РАЧУНЕ ЗА СТРУЈУ ЗА 10 ОДСТО: Привреда заинтересована  за уградњу соларних панела

Foto: Shutterstock

U sektoru industrije, koji je ujedno i najveći potrošač energije i energenata, firme ocenjuju da ima mogućnosti da se delom izvrši zamena trenutne potrošnje struje nekim drugim vidom energije ili energenta, ali ističu da se radi o dugoročnoj investiciji koja zahteva velika ulaganja i zavisi od vrste postojećih mašina i opreme, kao i infrastrukturnih mogućnosti objekata za proizvodnju.

U Udruženju za energetiku i rudarstvo Privredne komore Srbije ukazuju da su pojedine kompanije već preduzele mere zamene dosadašnjeg načina korišćenja energije ili energenata, poput prelaska na solarnu energiju.

„Brojne mere ušteda su već preduzete, ali one zavise od privredne delatnosti, veličine preduzeća i mogućnosti da se investira u energetsku efikasnost. Većina kompanija u kratkom roku ne može da nađe alternativu aktuelnim izvorima energije, ali su svesni potrebe prilagođavanja u dužem roku, što povlači značajna ulaganja“, objašnjava Ljubinko Savić, sekretar Udruženja. 

Veliki potrošači energije u okviru prerađivačke industrije su zabrinuti, kaže Savić, u pogledu dostupnosti električne energije, u smislu količine i cene, s obzirom na relativno malu mogućnost ušteda ukoliko se želi izbeći smanjenje proizvodnje.

„Potrošnja električne energije u narednim mesecima će zavisiti od tražnje za proizvodima i uslugama, vremenskih uslova, ali i mera koje može uvesti Vlada u cilju očuvanja energetskog sistema. Mnoge kompanije su svesne značaja energetske efikasnosti, ali ističu da im je potrebna pomoć u vidu subvencija ili povoljnih kredita“, rekao je Savić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista