ZANIMLJIVA EKONOMIJA: Da li ste znali?

V. N.

30. 06. 2022. u 17:00

• Da li ste znali da je Španija 5. najveća privreda Evrope, a 14. u svetu, sa bruto domaćim proizvodom od oko 1.439 milijardi dolara u 2021. godini?

ЗАНИМЉИВА ЕКОНОМИЈА: Да ли сте знали?

Foto Shutterstock

•    Da li ste znali da je Estonija zemlja sa najviše startap preduzeća u oblasti tehnologije na svetu, te je tako i softver za popularnu telekomunikacionu aplikaciju Skype razvijen upravo od strane estonskih programera.

•    Vlada Novog Zelanda najavila je da će od 2025. početi da oporezuje stočare po osnovu broja krava i ovaca, u cilju borbe protiv klimatskih promena, što bi ovu zemlju učinilo prvom na svetu sa ovakvom vrstom poreza. Smatra se da čak i do polovine emisija gasova sa efektom staklene bašte Novog Zelanda potiče iz poljoprivrede.

•    Daunsajzing (downsizing) predstavlja smanjivanje veličine preduzeća kroz smanjivanje broja zaposlenih i broja poslova.  Intenzivan talas daunsajzinga bio je početkom devedesetih godina  prošlog veka.

Foto Shutterstock

•    Prema Happy Planet Index-u, pokazatelju životnog standarda i društvenog uticaja na životnu sredinu, koji objedinjuje statistike o očekivanom životnom veku, ekološkom otisku, i subjektivnom osećaju zadovoljstva životom, Srbija se u 2020. nalazila na 10. mestu u Evropi, a 17. na svetu.

•    Hotorn eksperimenti sprovedeni su u periodu od  1924. do 1932. godine, u tri faze u pogonima američke kompanije Western Electric Company. Eksperiment je pokazao da na produktivnost radnika ne utiču samo tehnički faktori, već pre svega međuljudski odnosi, stil liderstva i uključenost zaposlenih u donošenju odluka.

•    "Fejsbuk" je blokiran u Iranu, pa korisnici, osim Instagrama, mogu koristiti i lokalnu mrežu Facenama.

•    Najpopularniji brend  na "Instagramu" do početka 2017. godine bio je Nike sa 69 miliona pratilaca.

•     Adam Smit, škotski ekonomista i filozof 18. veka, jedan od začetnika političke ekonomije, poznat je kao Otac ekonomije  ili Otac kapitalizma. On je napisao dva klasična dela, „Teoriju moralnih osećanja“ (1759) i „Istraživanje prirode i uzroka bogatstva naroda“ (1776), od kojih se drugo, često skraćeno kao „Bogatstvo naroda“, smatra prvim modernim delom ekonomije.

Izvor: Pišu studenti Ekonomskog fakulteta u Beogradu – Časopis MonopolList

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili