STANJE U STOČARSTVU (1): Mlekari traže hitne mere

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS

28. 05. 2022. u 10:32

IONAKO neizvesna i teška situacija u oblasti stočarstva i stočarske proizvodnje suočena je sa dodatnim opterećenjima, koja pod uticajem porasta cena glavnih inputa proizvodnje i ukrajinske krize dovodi u pitanje opstanak sektora stočarstva.

СТАЊЕ У СТОЧАРСТВУ (1): Млекари траже хитне мере

Nenad Budimović, Foto Tanjug

U primarnoj stočarskoj proizvodnji najugroženija je proizvodnja mleka (uzgoj mlečnih grla), ali u bliskoj budućnosti očekuje se aktuelizacija problema uzgoja svinja, posebno kada je reč o reproduktivnim grlima. Od 2019. sa pojavom bolesti afričke kuge svinja, ova grana stočarstva posluje u negativnom trendu. Takođe, i problemi u ribarstvu se produbljuju. U postojećim uslovima poslovanja u stočarstvu primetno je jačanje sive ekonomije, odnosno, veliki broj grla i sirovog mleka završi u nelegalnim tokovima.

Mlekarstvo

Sektoru mlečnog govedarstva je neophodno strateški pristupiti. Smanjivanjem broja krava, smanjuje se i broj teladi za tov. Predstavnici sektora smatraju da nisu dovoljna finansijska izdvajanja za podsticaje kako bi se ljudi zadržali u govedarskoj proizvodnji. Godinama se smanjuje broj mlečnih grla, i pored mera koje je preduzelo nadležno ministarstvo evidentno je smanjenje i u velikim sistemima. Neophodno je zajednički prisupiti profesionalizaciji proizvodnje u mlečnom govedarstvu i izboriti se za zajednički (nacionalni) interes svih u lancu proizvodnje mleka i proizvoda od mleka. Korekcija državne pomoći morala bi biti u pravcu genetskog unapređenja proizvodnje.

Moralo bi se uticati i na smirivanje cena inputa. U sklopu inicijativa koje je dogovoreno da se dostave Ministarstvu poljoprivrede, za sektor mleka značajno je da se zbog izuzetno složene i teške situacije u sektoru proizvodnje mleka kao i evidentne nestašice sirovog mleka na tržištu i nezapamćenog smanjenja broja muznih krava i junica u proteklom periodu, ukinu sva ograničenja u segmentu podrške investicijama za srednje i velike farme koje, praktično, poslednjih 15 godina ne mogu da koriste ova sredstva. Takođe je potrebno izmeniti IPARD pravilnike kako bi i velike farme mogle da apliciraju za ova sredstva.

Foto: Shutterstock

Zatim, neophodno je da resorno ministarstvo u saradnji sa industrijskim mlekarama osmisli program podrške proizvođačima mleka u segmentu nabavke steonih junica i robota za mužu, s tim da zajedno učestvuju u finansiranju. Mlekare moraju imati ključnu ulogu u donošenju odluke kojim farmama treba omogućiti pristup ovoj vrsti podrške, jer jedino mlekare imaju podatke i analize koje farme imaju potencijal da nastave i povećaju proizvodnju mleka. Hitna primena Zakona o podsticajima u segmentu isplate premije za mleko u zavisnosti od kvaliteta mleka, isto tako je nužna. Ukoliko nije moguće brzo aktivirati Nacionalnu laboratoriju za ove potrebe, moguće je da se do daljnjeg koriste analize sirovog mleka koje rade mlekare prilikom otkupa mleka sa farmi. Na kraju, poljoprivrednici traže da se donese odluka o ukidanju, ili bar umanjenju akcize za gorivo, koje koriste poljoprivredna gazdinstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a