DAO OTKAZ U "FEJSBUKU" I KRENUO DA POVEŽE SVET: Startap svet u Srbiji - Braća iz Niša pokrenula srpsko-američki CarSync

PKS

04. 04. 2022. u 17:07

BRAĆA Nikola i Nenad Mihajlović iz Niša pokrenuli su niško-kalifornijski startap CarSync, inovativnu softversku platformu za „kar šering“ - povezivanje vlasnika automobila sa onima kojima je prevoz potreban.

ДАО ОТКАЗ У ФЕЈСБУКУ И КРЕНУО ДА ПОВЕЖЕ СВЕТ: Стартап свет у Србији - Браћа из Ниша покренула српско-амерички CarSync

Posvećen tim „CarSync“ radi na novom projektu, Foto PKS

„Filozofija“ deljenja vozila vodi ka manjem broju automobila na ulicama, parking prostor se vraća ljudima, a time dolazi do manje emisije gasova, potrošnje goriva, buke, i ostalih problema neefikasnog saobraćaja.

"CarSync" je osnovan 2019. u Nišu, ali je neposredno pre toga, Nikola Mihajlović, tada senior inženjer u fejsbuku, započeo rad na ovom projektu u San Francisku.

„U to vreme, ekonomija deljenja uzimala je maha i platforme, poput Turo, koje omogućavaju fizičkim licima da iznajme svoje automobile, već su bile aktuelne u SAD“, priča Nikola.

Nenad Mihajlović, Foto PKS

U razgovoru sa prijateljima koji su imali više vozila na različitim platformama, upoznao je probleme s kojima se susreću.

„Aplikacije koje pružaju dodatne funkcionalnosti i automatizuju pojedine procese tada nisu postojale, već su mnoge radnje, od komunikacije sa korisnicama do naplate putarine, rađene ručno“.

Nikola je tada uvideo slabosti procesa i na koji način može da se unapredi. Napušta "Fejsbuk" i posvećuje se razvoju CarSynca.

Do kraja godine očekuje da u sistemu bude više od 30.000 vozila u Americi.

Paralelno sa ovim projektom, nastavljaju u istom pravcu - razvijaju dodatni servis koji će omogućiti vlasnicima "pametnih" automobilima da dobijaju informacije o stanju vozila i ponašanju vozača koji njime upravlja (Driver behaviour analysis) u realnom vremenu.

Nikola Mihajlović, Foto PKS

„Cilj je da novu platformu ove godine zvanično predstavimo, privučemo partnere, i imamo oko 10.000 aktivnih vozila na startu servisa“, kaže Nenad Mihajlović.

Put „od ideje do realizacije“ bio je pun izazova, kaže Nenad, ali uzlazna putanja niško-kalifornijskog startapa bazira se na iskusnom i posvećenom timu koji će u narednom periodu svetu ponuditi nova rešenja za 21. vek.

Posvećen tim „CarSync“ radi na novom projektu, Foto PKS

Naučno-tehnološki park Niš

CARSYNC je član Naučno-tehnološkog parka Niš. „Zahvaljujući njihovoj podršci, imamo pristup različitim edukacijama, kao i priliku da se upoznamo i sarađujemo sa vodećim imenima biznisa“, kaže Nenad Mihajlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna