OD SUŠENOG VOĆA DOBAR BIZNIS: Raste tržište osušenog voća i povrća u Srbiji

PKS

04. 04. 2022. u 17:07

SRBIJA ima veliki potencijal za proizvodnju i plasman sušenog voća i povrća uprkos činjenici da ova grana poljoprivreno-prehrambene proizvodnje zahteva znatno veća ulaganja od tradicionalnog uzgoja i prodaje svežih plodova.

ОД СУШЕНОГ ВОЋА ДОБАР БИЗНИС: Расте тржиште осушеног воћа и поврћа у Србији

Foto PKS

Može da se suši sve, od paradajza i maline do jabuka, kajsija, gljiva, šargarepe, šljive... Prošle godine izvoz ove tradicionalne srpske voćke u Rusku Federaciju, Sloveniju, Francusku i druge države, vredeo je 15,4 miliona evra. Ostalo sušeno voće izvezeno je za 14,4 milona evra i to najvećim delom na tržište Evrope, SAD i Emirata.

Budućnost čuvanja hrane je u sušenju

„Od povrća se najviše izvoze mešavine sušenog povrća u vrednosti od 14,2 miliona evra na šta treba dodati devet miliona evra od sušenih gljiva svih vrsta koje se najviše izvoze u evropske zemlje“, navodi Milada Lukešević iz Udruženju za biljnu proizvodnju PKS.

Iako su savremene tendencije u ishrani danas takve da se najviše baziraju na svežem voću i povrću, uspešni primeri srpskih firmi koje suše i prodaju voće i povrće, pokazuju da je uz znatne investicije ovaj vid biznisa isplativ.

Foto PKS

U kompaniji ACM-INT suše voće i povrće u inovativnim sušarama koje sami proizvode.

„Budućnost u čuvanju hrane pripada upravo sušenju zbog superiornosti u odnosu na druge vrste konzerviranja. Naši sistemi su potpuno automatizovani i mogu se prilagoditi kako velikim industrijskim kapacitetima, tako i individualnim poljoprivrednim proizvođačima“, kaže Lazar Aleksić, glavni tehnolog preduzeća ACM-INT iz Nove Pazove.

Potražnja na tržištu sušenih namirnica progresivno raste, pa će potreba za sušenim proizvodima biti dugoročna i stabilna, smatra Aleksić.

Izgradili su sopstveni brend True Story, čiji portfolijo čine proizvodi nastali jedinstvenom metodom sušenja voća i povrća na niskim temperaturama do 55 stepeni.

Kvalitet ovih proizvoda je, prema rečima Aleksića, rezultat saradnje sa domaćim sertifikovanim proizvođačima voća i povrća i poljoprivrednim gazdinstvima iz Srema, kao i voćarskim i ratarskim predelima iz cele Srbije.

Lazar Aleksić, Foto PKS

„Arganela“ i „Drenovac“

USPEŠNI primeri kompanija koje posluju u ovom sektoru agrara su i preduzeća „Agranela“, čiji pogoni za sušenje voća se nalaze  u Šušeoci nadomak Valjeva i u Donjoj Šatornji pored Topole, kao i porodična firma „Drenovac“ iz sela Mirosaljci pokraj Arilja, koja se bavi otkupom, preradom i prodajom duboko zamrznutog i sušenog liofilizovanog voća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PREVAZIŠLI SU SVE(T): Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima - rešila da kazni samu sebe