UZ DOBRO SEME - DOBAR I ROD: Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković na savetovanju agronoma Srbije

E. R.

01. 02. 2023. u 05:45

NA Zlatiboru je otvoreno 57. Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije, a kako ističu iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, koji ovo savetovanje organizuju kroz serije predavanja i diskusija biće predstavljena nova naučna dostignuća i trendovi u oblasti poljoprivredne proizvodnje.

УЗ ДОБРО СЕМЕ - ДОБАР И РОД: Министарка пољопривреде Јелена Танасковић на саветовању агронома Србије

Foto AP

Ministarka poljoprivrede Jelene Tanasković želi da ukaže na značaj korišćenja domaćeg semena.

- Naši poljoprivrednici treba da znaju šta znači upotreba semena koje je kvalitetno, sertifikovano, provereno i napravljeno u našoj zemlji i koliko je bitno da mi to koristimo i promovišemo i ovde i u inostranstvu - kazala je ministarka Tanasković.

Ministarka je ukazala i na značaj e-agrara i digitalizacije poljoprivrede, ali i da je njen cilj da naši poljoprivrednici mnoge poslove koji prate njihov rad, kao što je administracija, mogu da obave od kuće, sa svog gazdinstva.

- Kada ovo jednom završimo i unesemo sve podatke, oni stanje svog poslovanja mogu pratiti na gazdinstvu, onlajn 24 sata, što može da im pomogne da na svaku nepravilnost koja je učinjena prema njima ili što nije urađeno a trebalo je da bude, mogu odmah da intervenišu - rekla je Tanaskovićeva.

- Većina ljudi komunicira preko društvenih mreža, a poljoprivrednici koji nisu na društvenim mrežama i više vole da informaciju dobiju kroz razgovor, mogu da pozovu, gde će im svaki korak biti objašnjen.

Predsednica Upravnog odbora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Dragana Latković iskazala je zadovoljstvo velikim interesovanjem poljoprivrednih proizvođača za savetovanje i dodala da je jedan od razloga za to i zanimljivost i raznovrsnost tema ovogodišnjeg savetovanja.

PRIPREME ZA SETVU

ZNAMO da je prošla godina bila veoma teška za poljoprivredne proizvođače, da su inputi bili veoma skupi i da je godina bila dobra za ozime, a teška za jare useve, rekla je Dragana Latković.

Kako je navela, na savetovanju će se raditi na tome da se izvuku pouke iz prethodne godine kako bi se poljoprivrednici što bolje pripremili za predstojeću setvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili