DANSKO PRASE NA SRPSKOM RAŽNJU: Uzgajivači svinja u našoj zemlji sve više uvoze jeftiniju stoku iz Evrope

J. Su.

06. 07. 2022. u 07:10

VELIKI broj srpskih stočara, poslednje dve godine, uvozi prasiće iz Danske, za tov. Kako je dosta malih uzgajivača tovljenika prestalo ovim poslom da se bavi, najviše zbog skupe hrane, otvorio se put jeftinijih, ali, kako kažu, kvalitetnijih prasića.

ДАНСКО ПРАСЕ НА СРПСКОМ РАЖЊУ: Узгајивачи свиња у нашој земљи све више увозе јефтинију стоку из Европе

Foto A. D.

Cene domaćih, po kilogramu, kreću se od 250 do 400 dinara, a iz uvoza oko 300.

- Soja i kukuruz ne obećavaju nešto i sigurno je da će hrana biti još skuplja za životinje - smatra Stipan Šarčević iz Novog Žednika.

- Niko neće da se bavi tovom, jer je veliki broj krmača poslat na klanje. I dok cena žive stoke raste polako ili drastično pada, cene mesa u radnjama skaču. Na našoj farmi imamo gubitak već dve godine, ali je naš krug zatvoren i ne treba da kupujemo tuđe prasiće. Sada je otkupna cena svinja od 250 do 260 dinara po kilogramu. Hrana u inostranstvu je nešto jeftinija, jer oni daju svinjama i prasićima GM soju i kukuruz i to više nije nikakva tajna.

Stočar Zoran Erić iz sela Martinci, objašnjava da je kupio prasiće iz uvoza, jer su naši bili skupi. Iz Danske uzima prasad za tov. Tada je bilo oko 300 dinara za kilogram, dok su domaći išli i više od 400.

- I po kvalitetu su danski prasići bolji sigurno nekih 20 odsto, jer imaju dobre potencijale, a sad čime su hranjeni to ne znamo - rekao nam je Erić. - Od 25 kilograma, sa koliko ih kupujemo, posle jedu domaću hranu. Veliki broj Mačvana radi to, pa je zbog toga i došlo do smanjenja domaćih krmača. Uvezao sam 350 prasadi, a Mačvani uzimaju i po više od 1.000 komada.

Da otkupna cena prasadi u Srbiji, zavisi od regiona, kazao nam je Bora Šuljmanac iz Laćarka. Kako objašnjava, tamo gde ima dosta pečenjara, Čačak i okolina, prasići su skupi. Oni koji nemaju kome da prodaju, nude i za 250 dinara po kilogramu.

- Prasad za tov, koji su nama najbitniji, i dalje imaju visoku cenu - govori Šuljmanac.

- Ne može kvalitetno prase da bude bez 300 do 350 dinara po kilogramu. Ispod te cene prase teško da valja. Veliki sistemi i dalje tove, jer im se isplati. Na kraju imamo  situaciju da je građanima meso skupo u radnjama, a meni koji ga proizvodim to je niska cena. Postoji veliki monopol od strane klanične industrije, jer i u slučaju da padne cena tovljenika, kupci i dalje plaćaju meso skupo.

Proizvodna cena tovljenika danas je 230, a otkup je od 250 do 260 dinara za kilogram.

UVOZ MESA

ZA prva tri meseca ove godine, Srbija je uvezla 9.000 tona smrznutog svinjskog mesa. To je za 4.000 tona više nego prošle godine u isto vreme. Broj tovljenika u Srbiji opada, možda i za više od 40 odsto, a uvoz prasadi iz EU raste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)