VELIKE SU MUKE STARIH: Poverenica za zaštitu ravnopravnosti o diskriminaciji građana u trećem dobu

J. Ž. S.

15. 05. 2021. u 11:12

SIROMAŠTVO, nedovoljna dostupnost zdravstvenih i socijalnih službi, samoća i isključenost najveći su problemi starih u Srbiji. Predrasuda je da oni ne žele da uče, što pokazuje podatak da čak 63 odsto ispitanika želi da stekne nove digitalne veštine, rekla je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti na predstavljanju Izveštaja o diskriminaciji starijih.

ВЕЛИКЕ СУ МУКЕ СТАРИХ: Повереница за заштиту равноправности о дискриминацији грађана у трећем добу

Foto Tanjug

Prema njenim rečima, Srbija deli sudbinu Evrope i u pogledu demografske strukture, tako je svaki peti građanin stariji od 65 godina, a sve je više i onih od 80 godina, što pokazuje da se životni vek produžava.

- Stariji se uglavnom prikazuju u negativnoj konotaciji, da ih je sve više i da su "skupi", zaboravlja se da su to ljudi koji su uplaćivali doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje - ističe poverenica. - Oni se žale na neadekvatnu dostupnost i udaljenost zdravstvenih i socijalnih službi, a teško ostvaruju socijalna prava, pre svega novčana davanja.

U poruci koju je predsednik Aleksandar Vučić poslao povodom objavljivanja izveštaja stoji da naši najstariji zaslužuju svako poštovanje.

- Država je pokazala da je odgovorna i da brine o najstarijima, da vodi brigu o dostojanstvu i pristojnoj starosti svih naših sugrađana - poručio je Vučić.

U izveštaju je naglašeno da se blizu 60 odsto starijih ne oseća ravnopravno. Zbog toga, prema mišljenju Ivice Dačića, predsednika parlamenta, izveštaj nije za ponos, iako kao narod volimo da kažemo da smo solidarni.

Ministarka Darija Kisić Tepavčević upozorila je na to da su na tržištu rada sve češće pojavljuju oni koji imaju 50 i više godina. Zato će u novoj strategiji i akcionom planu cilj biti unapređenje položaja starijih od 50, koji će biti pridodati osetljivim grupama, poput Roma i osoba sa invaliditetom.

BLAŽI USLOVI ZA POMOĆ

JANKOVIĆEVA smatra da postoje ograničenja za ostvarenje novčane socijalne pomoći, pa su stoga uputili inicijativu Ministarstvu rada da se relaksiraju imovinski uslovi.

- Onaj ko ima više od pola hektara zemlje, a u tim godinama je pitanje da li može da je obrađuje i da li je zemlja obradiva, trebalo bi da ima pravo na pomoć - kaže Jankovićeva. - Kriterijum treba da bude da li možete ostvariti prihod.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024