PROPAST NDH, PACOVSKI KANALI I BLAJBURG: Istoričar Goran Šarić - Hrvati bi da zataškaju jasenovačke zločine i aboliraju ustaše! (VIDEO)

J. S.

14. 05. 2021. u 20:34

PREDAVANjE Gorana Šarića, katoličkog teologa i istoričara, „Propast zločinačke NDH: pacovski kanali i Blajburg" može da se pogleda na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

ПРОПАСТ НДХ, ПАЦОВСКИ КАНАЛИ И БЛАЈБУРГ: Историчар Горан Шарић - Хрвати би да заташкају јасеновачке злочине и аболирају усташе! (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Šarić je predavanje o „slučaju Blajburg", koje nosi podnaslov „Zločin je bežao na Zapad“ započeo konstatacijom da je reč o zločinu bez žrtve.

- Ti ljudi koji su se našli u Blajburgu, imali su jako dobar razlog zbog kojeg su bežali – naglasio je Šarić.

Pojmovi „Blajburg" i „križni put" odnose se na događaj koji se desio krajem Drugog svetskog rata, tokom maja 1945. godine, kada je na desetine hiljada vojnika i civila koji su bežali iz Jugoslavije bilo vraćeno u zemlju.

Prema Austriji su se tada povlačile ustaše i domobrani sa civilima, slovenski domobrani, četnici, nedićevci, ljotićevci i nemački vojnici. Trećina je uspela da pređe u Austriju, odakle su ih britanske snage vratile Jugoslovenskoj armiji.

- Priču o Blajburgu jedan deo hrvatske javnosti koristi da bi zataškao Jasenovac i sakrio priču o jasenovačkim zločinima, te kako bi se abolirali ustaški zločinci – istakao je Šarić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba