TITOVOJ FLOTI DOVEZAO 28 BRODOVA: Dr Grlica Saksida o ocu Josipu, kraljevom oficiru i osvedočenom antifašisti

Dragan Vujučić

09. 05. 2021. u 14:00

DRAGA Miluška. Ako se više ne vratim, ako ne ostanem živ, neka ovo bude moja oporuka. Testament sam napisao i on je kod gospodina T. Kod njega su i dva velika kofera koja su za tebe i Grlicu. Jedina moja Miluška, znaj da sam uvek mislio na tebe i Grlicu i svoju otadžbinu. Želim da ti i Grlica budete srećne. Zato, nemoj da kloneš, budi jaka, mlada si i život je još tvoj. Ako nađeš dobrog čoveka udaj se i budi sretna."

ТИТОВОЈ ФЛОТИ ДОВЕЗАО 28 БРОДОВА: Др Грлица Саксида о оцу Јосипу, краљевом официру и осведоченом антифашисти

Gospođa Grlica Saksida / Foto Ž. Knežević

O oproštajnom pismu kraljevog kapetana fregate Josipa Saksida od 11. avgusta 1943. upućenom ženi Svetislavi u okupirani Beograd sa Bliskog istoka, kao i o neobičnoj sudbini ovog patriote i antifašiste, za "Novosti", svedoči njegova ćerka Grlica, koja je oca prvi put čestito videla 1945. po njegovom povratku iz rata.

- Kao kraljev kapetan fregate tražio je da se demobiliše ali je zahtev odbijen. Upućen je u Divulje u Mornaričku vojnu akademiju nove armije za predavača i 1947. dobio čin kapetana korvete (potpukovnik). Sledeće godine, zasmetao je kolegama pristiglim iz mornarice NDH, pa je 1949. u neverovatnom sudskom procesu osuđen na pet godina robije - priča dr Grlica Saksida, koja je kao lekar nastavila porodičnu tradiciju jer je i deda bio čuveni doktor kralja Petra Svetislav Nikolajević.

Priča dalje da je Josip robijao na ranžirnoj stanici u Lepoglavi, a potom kopao kameni ugalj u ležećem stavu u rudniku Stramac u Istri. Na kraju, majka je odlučila da ode u Ambasadu Velike Britanije u Beogradu sa pismom koji je ocu izdao admiral Džon Kanigem, komandant savezničkih pomorskih operacija na Mediteranu 1945, i u kojem hvali njegove vojničke osobine na Bliskom istoku.

Grlica dalje svedoči kako su iste 1951. u Split pristala četiri britanska bojna broda koje je dočekao Broz lično.Zapovednik delegacije Tita je pitao šta je sa "komanderom Saksidom", zašto je na robiji, a ovaj nije znao šta da kaže.

- Odmah su kod tate u rudnik u Istri došli ljudi iz KOS ili Udbe. Ponudili su mu da postane vojni ataše nove Jugoslavije u Londonu "ako bi radio za njih"! Otac ih je odbio - smeje se kapetanova kći i dodaje da je par dana kasnije pušten iz rudnika, ali i lišen oficirskog čina i građanskih prava, pa mu je u vojnoj knjižici zapisano da je mornar palubar.

Ratna drama porodice Saksida uredno je spakovana u mornarički kovčeg porodičnog doma. Do prvih dana maja ove godine nije pokazivana novinarima. Kako nam kaže Grlica, godine 2011. ustupila je Vojnom muzeju u Beogradu očevu oficirsku sablju i tropski šlem sa kokardom koju je nosio do 1945. na Bliskom istoku, matrikulu i oni se izlažu tokom prigodnih datuma. Svežnjeve pisama i druga svedočanstva pokazuje prvi put.

- Tata je bio podmorničar na sva četiri podvodna broda u vojsci. Upućen je potom u Višu vojnu akademiju za mornaričke oficire, kao jedan od osam izabranih za prvu klasu te škole, došao je u Beograd u Saobraćajno odeljenje Glavnog Generalštaba i 27. marta bio je jedini oficir Slovenac na strani pučista - govori Grlica.

O ulozi oca u puču dalje čita iz zvaničnog izveštaja Josipa Sakside podnetog komandi kraljeve vojske u Kairu 1941.

- Vesti o mogućem predstojećem sporazumu između Jugoslavije i Hitlerove Nemačke i pristupanje Jugoslavije Trojnom paktu probudile su u meni otpor... Razgovorima o nastaloj situaciji prisustvovao je i naš pretpostavljeni generalštabni pukovnik Živojin Radojičić. Svi smo bili istog mišljenja...

Ukratko, u noći između 26. na 27. marta kapetan fregate se zatekao sa drugovima navodno na dodatnom noćnom poslu. Kada im je general Bora Mirković javio da krenu, preuzeli su Generalštab otvorivši vrata pučistima. Iste noći kapetan je sprovodio uhapšenog predsednika Vlade Dragišu Cvetkovića generalu Simoviću, a rano ujutro 27. je dobio zadatak da pismo pučista koje je navodno napisao kralj Petar odnese u Radio Beograd gde ga je pročitao njegov kolega Jakob Jovović.

Josip Saksida nije se predao u Aprilskom ratu. Iz Sarajeva, preko Nikšića, stigao je do Boke u nadi da će mornarica isploviti. Dva torpiljera i podmornica su "digli sidra", ali na njima nije bilo mesta za njega. U isto vreme, dva britanska hidroaviona sletela su u Boku da prihvate viđenije Jugoslovene, antifašiste, i nekako se i on ukrcao u jedan. Nešto kasnije, 28. maja 1941. imenovan je za komandanta flote vojske u izbeglištu i sve do septembra 1945. komandovao je brodovljem do povratka u zemlju. Tada je u Jugoslaviju stiglo 28 brodova, a te lađe postale su okosnica Titove flote, objašnjava dr Saksida:

- Otac je ostatak života proveo kao prevodilac u zajedničkom diplomatskom servisu ambasada Engleske i Amerike, zemalja koje je doživljavao kao ratne saveznike. Protiv svoje Jugoslavije nikad ništa nije uradio.

TATA NA RADIJU

KAKO svedoči Saksida, da ima oca, razumela je sa nepune tri godine i to gledajući majku kako sluša Radio London. Naime, preko ove stanice od 1941. stizale su vesti i pozdravi vojnika sa Bliskog istoka i jednom prilikom pročitana je i poruka jugoslovenskog mornaričkog oficira Josipa Sakside da je živ. Majka je bila presrećna.

SA BRITANCIMA PROTIV HITLERA

JUGOSLOVENSKI kapetan Saksida jedan je od nekolicine kraljevih oficira koji je aktivno učestovao u pomorskim operacijama saveznika, stoji u izveštaju engleskog kapetana bojnog broda Erika Buša, sa krstarice Euryalus.

Prema izveštaju sačuvanom u pomorskom sanduku jugoslovenskog oficira, on je ratovao u operaciji "Sirt" severno od Bengazija, u obračunima savezničkih brodova sa nemačkim podmornicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)