OBIŠLI SRBE I SVETINJE: Prinčevski par Filip i Danica Karađorđević o poseti Kosovu i Metohiji

D. ZEČEVIĆ

20. 04. 2021. u 19:15

PRINC Filip i princeza Danica Karađorđević bili su u dvodnevnoj poseti Kosovu i Metohiji, tokom koje su obišli Prizren, Orahovac i Veliku Hoču. Srpski prinčevski par je posebnu pažnju posvetio obilasku svetinja Srpske pravoslavne crkve.

ОБИШЛИ СРБЕ И СВЕТИЊЕ: Принчевски пар Филип и Даница Карађорђевић о посети Косову и Метохији

Foto Instagram/danamaar

U Manastiru Svetih arhangela dočekao ih je iguman, otac Mihajlo, nakon čega su prisustvovali liturgiji, u Prizrenu su obišli i Hram Svetog Đorđa, prizrensku bogosloviju, a najviše ih je oduševila Pećka patrijaršija, jedan od najznačajnijih spomenika srpske prošlosti.

- Obnovljena Bogoslovija Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu predstavlja nadu da na Kosovu i Metohiji Srbi mogu da ostanu i opstanu - naveo je na društvenim mrežama prinčevski par. - Ipak, za taj opstanak potrebni smo im svi mi: složni, ujedinjeni i svesni toga ko smo i šta smo. U Orahovcu, enklavi na krajnjem jugu Kosmeta, zatekli smo oko 300 Srba, sabili su se u prečniku od 300 metara, čuvajući svoje, ono malo što je ostalo, što nije prodato ili uzurpirano. Okupili smo se u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice.

Posetu su nastavili obilaskom manastira Zočište, nedaleko od Orahovca i Velike Hoče. Tamo su se poklonili moštima Svetih Kozme i Damjana, za koje se veruje da poseduju isceliteljske moći, dok su se u Velikoj Hoči poklonili žrtvama kidnapovanih i ubijenih u tom kraju od 1998. do 2000, ispred spomenika podignutom u sećanje na stradale Srbe.

- U Velikoj Hoči, poznatoj u istorijskim izvorima od 12. veka, kao u svojevrsnom izolovanom getu, živi oko 700 Srba, suočenih sa dramatično teškim uslovima nemile svakodnevice i bezmerne patnje, bez osnovnih ljudskih prava, često bez struje i vode - opisali su svoje impresije princ Filip i princeza Danica. - Što se tiče Pećke patrijaršije, ona je jedan od najvažnijih srpskih spomenika, vekovno sedište srpskih arhiepiskopa i patrijarha. Tu se čuva bogata umetnička i crkvena baština, koja više od sedam vekova neguje sećanje na najslavnije, ali i najteže trenutke srpske istorije. Posebno upečatljiva nam je bila freska "Loza Nemanjića".

Foto Instagram/danamaar

Domaćini prinčevskog para rekli su, za naš list, da su oni želeli da saznaju sve o njihovom životu, ali i istoriji tog kraja, a pre svega, carskog grada Prizrena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024