"MORAĆEMO DA VAKCINIŠEMO I DECU": Predsednik Udruženja pedijatara o uticaju britanskog soja virusa korona na naše najmlađe

Novosti online

11. 04. 2021. u 15:04

BRITANSKI soj koronavirusa odgovoran za trenutno duplo veći broj obolele dece nego pre mesec dana, ali teška klinička slika javlja sa istom učestalošću kao i kod ostalih sojeva, a pošto je sada broj zaražene dece veći, i apsolutni broj proporcionalno mora da raste, kaže predsednik Udruženja pedijatara Srbije Georgios Konstantinidis.

МОРАЋЕМО ДА ВАКЦИНИШЕМО И ДЕЦУ: Председник Удружења педијатара о утицају британског соја вируса корона на наше најмлађе

Foto: Printskrin

- Definitivno ima više dece i sa težom kliničkom slikom, jer je više obolelih - navodi on. Ukazuje i da deca slabo prenose virus, posebno kada su asimptomatska, i da njihova vakcinacija nije trenutno prioritet, već je potrebno da se prvo vakcinišu odrasli, čime će najbolje zaštiti i decu od oboljevanja, rekao je on i dodao:

- Zabluda inicijalna je bila da britanski soj izaziva težu kliničku sliku, klinička slika je manje-više ista, ali kako određeni postotak dece ima najtežu, tako je ostao i sada, ali s obzirom na veći broj obolelih, definitivno ima i više dece sa težom kliničkom slikom - pojašnjava doktor Konstantinidis i dodaje da je jedna od karakteristika britanskog soja da se lakše prenosi kod dece i adolescenata.

Na pitanje da li je vreme da deca počnu da se vakcinišu, on ističe da je veliki zagovornik vakcinacije, "i apsolutno će u jednom trenutku biti potrebno da vakcinišemo decu, ali je sada prioritet da se vakcinišu odrasli, za decu ima vremena".

- Fajzer je u martu završio ispitivanja za uzrast između 12 i 15 godina, počeo je tek za mlađe, pre septembra neće nigde početi (vakcinacija), ali to ne treba da bude prioritet. Najbolje ćemo zaštiti osetljive kategorije – decu i trudnice, tako što će se prvo vakcinisati oni koji mogu i trebaju - ukazuje Konstantinidis.

A kada roditelj da zna da treba da testira dete, s obzirom da je proleće doba i alergija, doktor poručuje da "već i vrapci znaju da deca mogu često imati asimptomatske oblike, ne treba toliko insistirati na testiranju".

- Naravno, kada postoji podatak o kontaktu sa obolelim ili dete ima obolelog u porodici, a istovremeno ima kliničku sliku, treba razmišljati o testiranju - kaže on i dodaje da je vreme pokazalo da su lekari dovoljno verzirani, i da dete prosto treba testirati kada to lekar kaže.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)