NISAM MOGLA DA DRŽIM KAŠIKU: Virusolog dr Ana Gligić za "Novosti" o svojoj borbi sa kovidom 19

B. R.

22. 03. 2021. u 21:46

TEK je peti dan otkako je izašla iz bolnice, posle prilično teške borbe sa kovidom 19, a na pitanje: kako ste, virusolog Ana Gligić (86) kao "iz topa" odgovara - dobro sam!

НИСАМ МОГЛА ДА ДРЖИМ КАШИКУ: Вирусолог др Ана Глигић за Новости о својој борби са ковидом 19

Dr Ana Gligić

Punih 13 dana provela je na kiseoniku u KBC "Dr Dragiša Mišović".

- Bilo je veoma teško, i meni, i onima koji su me lečili. Stara sam, infekcija virusom korona kod mene je imala drugačiji tok nego kod mladih, ali pobedila je moja volja - kaže dr Gligić.

Prve simptome kovida 19 virusološkinja je osetila tri dana posle revakcinacije. Tri PCR testa u tri različite ustanove potvrdila su infekciju virusom korona.

Virusološkinja koja nas od početka pandemije neumorno, predano i stručno edukuje kako o samom virusu, tako i o značaju vakcinacije, ne zna tačno kako se inficirala, ali ima neke pretpostavke. To preispitivanje sad nikud ne bi ni vodilo i posvećena je tome da se što bolje oporavi.

- Jedino što imam da kažem je moj duboki naklon i velika zahvalnost za sve koji rade u kovid-bolnicama - priča dr Gligić. - To je tolika posveđenost, požrtvovanje, isti profesionalni pristup svakom pacijentu... Svi u KBC "Dr Dragiša Mišović" bili su izvanredni.

Doktorka Gligić vakcinisana je kineskom vakcinom. Njena prva želja bio je ruski "sputnjik V", ali tad to cepivo još nije bilo preporučeno za starije. Tako je dr Gligić 4. februara zavrnula rukav i primila "Sinofarmovu" prvu dozu, a 21 dan kasnije i drugu. Ali, tad je već bila negde "pokupila" virus.

- Nisam mogla da pogodim kašikom usta, da nešto pojedem, morali su da me hrane - opisala je dr Gligić.

Obećava nam da će kasnije, kad još ojača, detaljnije odgovoriti na pitanje: kako izgleda kada se virus "namerači" na viruisologa.

- Još je rano - kaže. - Moram malo da usporim i pripazim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest