TAMO je valjda bio neki logor. Čula sam za ustaše, ali ne znam ko su oni bili. NDH je bila država, ali ne znam koja i kakva.

Komentari (9)

sasa

28.02.2021. 09:07

odavno sam bio djak i ucio o jasenovcu , tako da neke reci ovde nisu tacne. drzava nek stavi online DOBRE udzbenike u pdf-u, TI udzbenici da budu u skolama, a izdavacke kuce ako hoce da ih stampaju - nek ih stampaju.djaci imaju slobodu da ih ili stampaju ili da uce online ili preko kompa. skolstvo jeftinije a bolje.al nema - gde sam ja tu.

Čeda

28.02.2021. 10:19

Децу нам о Јасеновцу уче хрвати из ХДЗ-а? Симпатизери усташа? Сачувај боже...има ли неко мозга у нашем образовном систему? Тек сада се то због филма приметило?? Јел' ће албанци да нас уче о турском? Ватикан о православљу? Немци о нацизму? Мајко мила ала су нас тадић и екипа разорили...срећа па ми деца још мала, када Кавчић обезбеди бесплатне уџбенике, а држава аутентичност градива да онда шаљемо децу у школу. До тада онлајн уз асистенцију старијих.

Mika

28.02.2021. 10:25

Dokle cemo da se vadimo na Tita, mi matori sa sezdesetak godina smo vise ucili i znali o tome iz njegovog doba, nego danasnja deca, a za to smo mi krivi jer smo takav narod, a i vodili su nas razni slepci.

gedža

28.02.2021. 10:46

Sve ovo navedeno u tekstu iznad je samo potvrda da mi Srbi najlakše i najbrže zaboravljamo svoje heroje i svoja stradanja. Zato nam se i tragedije stradanja i ponavljaju.

Bojan

28.02.2021. 11:17

Da su samo oni da ne znaju. Ne zna 90 ptocenata Srba nista o tome. Da su bar nesto citali o Jasenovcu ili bar videli neke filmove na youtubr ne bi se toliko potresli glefajuvi film Dara iz Jasenovca. Film je ok ali ko je bio u Jasenovcu i sve to video uzivo od srbosjeka i maljrva za ubijanje znao bi da film nista nije prikazao koliko je taj natod tamo stradao.

Vlajko

28.02.2021. 11:43

Dok nije počelo usmereno obrazovanje sredinom sedamdesetih učilo se o Jasenovcu i o ustaškim zločinima na teritoriji NDH. Ja sam sa gimnaziji bio u obilasku Kozare, Petrove Gore, Jasenovca i svojim očima gledao jezive fotogragije, predmete kojima su ubijali i ono što je ostalo od infrastrukture. Sve je bilo dostupno i pričalo se o svemu. E, šta se desilo posle pitajte one koji su odlučivali o tome, mnogi su još živi.

Marko

28.02.2021. 17:16

Nema na primer objašnjenja šta znači đule sa plamenom u sredini ustaškog U. Zašto su ustaše uzele to đule iz grba srpskih ustanika u Hercegovini? Zašto su sebe nazvali srpskom varijantom "ustaša" (kao hercegovački ustanici) a ne na primer "uskoci" što više odgovara njihovom dijalektu? Zašto su uopšte bili ustaše i protiv koga su "ustajali" kad su imali svoju državu?

Srboljub

18.11.2022. 01:22

Данашња деца немају знања ни о чему, не само о Јасеновцу. Захваљујући историјском ревизионизму на целом Балкану, генерално, немају представу о Другом светском рату. Евентуално, слушају приче испред сеоске задруге уз млако пиво како су четници хероји, а партизани окупатори.