ŠKOLOVANJE DOSTUPNO SVIMA: Počela javna rasprava o Strategiji obrazovanja

Lj.B.

19. 02. 2021. u 14:00

Rasprava o Predlogu strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja Srbiji za period od 2021. do 2030. godine počela je juče i trajaće do 10. marta.

ШКОЛОВАЊЕ ДОСТУПНО СВИМА: Почела јавна расправа о Стратегији образовања

Foto: M. Anđela

- Ovaj dokument predstavlja osnovu za sistemsko unapređivanje obrazovanja i vaspitanja – saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ministar prosvete  Branko Ružić naglasio je da je strateško  opredeljenje Vlade i Ministarstva da obezbedi kvalitetno i pod jednakim uslovima svima dostupno obrazovanje i vaspitanje.

Predlogom strategija predviđeno je, između ostalog, povećanje obuhvata dece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem,  predškolskim pripremnim programom,  osnovnim i srednjim obrazovanjem i vaspitanjem, kao i povećanje stope učešća odraslih u obrazovanju i obukama. Neki od strateških ciljeva su i povećanje postignuća učenika  na završnom ispitu, smanjenje osipanja učenika iz osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja. Kada je reč o visokom obrazovanju, neophodno je razviti i ojačati sisteme za praćenje i evaluaciju visokog obrazovanja. Predviđeno je osavremenjivanje celokupnog sistema visokog obrazovanja i visokoškolskih ustanova. Ovaj nivo obrazovanja, pored osnovnih funkcija, kao što su obrazovanje i istraživanja, trebalo bi da obuhvati i nove funkcije, poput transfera tehnologija i inovacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade