U KOJU RUKU TREBA DA PRIMITE VAKCINU? Naš čuveni epidemiolog dao odgovor - evo kakva je procedura

B. Radivojević

21. 01. 2021. u 10:32

DR RADMILO Petrović, naš čuveni epidemiolog, govorio je za "Novosti" o masovnoj vakcinaciji koja je počela u našoj zemlji, ali je objasnio i sam proces imunizacije i dao nekoliko praktičnih saveta čitaocima.

У КОЈУ РУКУ ТРЕБА ДА ПРИМИТЕ ВАКЦИНУ? Наш чувени епидемиолог дао одговор - ево каква је процедура

Foto: Nenad Živanović

Mnoge zanima u koju ruku bi trebali da prime vakcinu, a dr Petrović je rekao da to nije važno, ali da je pravilo da se za sledeću dozu promeni ruka.

- To što neki preporučuju da se vakcina primi u manje aktivnu ruku može da se objasni samo time da bude lakše u slučaju lokalnih reakcija na vakcinu kao što su bol na mestu uboda, crvenilo ili otok - objašnjava dr Petrović.

On kaže da se sve dosad dostupne vakcine protiv kovida 19, a trenutno ih imamo tri, a čekamo još nekoliko - "Astra Zeneka", "Džonson i Džonson", od jeseni i "Moderna" - daju u dve doze. Doktor Petrović smatra da bi obe doze vakcine trebalo da budu iz iste serije, ali kaže i da "nužda zakon menja":

- Prvom dozom pravi se senzibilizacija, naš organizam se praktično upoznaje sa agensom iz vakcine, da bi posle 28 dana taj imunitet od prve doze bio na maksimumu - objašnjava dr Petrović. - Druga doza dodatno podiže titar antitela na zaštitni nivo koji će trajati od šest meseci do 10 godina, zavisno o kojim vakcinama je reč, a tek kada on počne da opada - radi se revakcinacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PREKO NOČI SAM OSTAO BEZ SVEGA: Ispovest Saše Popovića o teškom periodu života