SPOMENIK OD BELOG MERMERA: U znak sećanja na Levačke četnike i Dražu Mihailovića

Z.Gligorijević

11. 01. 2021. u 12:07

SPOMENIK poginulim i živim četnicima iz Levačkog sreza, pod vođstvom đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića, u porti kraj hrama Svetog Panteleimona u Komaranu podigao je Opštinski odbor Ravnogorskog pokreta Rekovac.

СПОМЕНИК ОД БЕЛОГ МЕРМЕРА: У знак сећања на Левачке четнике и Дражу Михаиловића

foto Z.Gligorijević

Izgradnju spomenika od belog mermera, koju je blagoslovio vladika šumadijski Jovan, pomogli su donatori i Aleksandar Đorđević, predsednik opštine Rekovac. Spomenik je nedavno postavljen, a na proleće će biti urađene prilazne staze i organizovana prigodna svečanost. 

- Spomenik smo postavili kraj nekadašnje crkve brvnare, koju su po đeneralovom naređenju 1939. godine sagradili pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini, ali i zbog toga što su se prilikom druge regrutacije 1943. godine budući vojnici ispred nje i arhimandrita Nikole Lazarevića zakleli na vernost kralju i otadžbini.

Tada je formirana i Levačka leteća brigada, za čijeg komandanta je izabran poručnik Petar Lazarević – navodi Nenad Marković, Neša Barac, predsednik Okružnog odbora Ravnogorskog pokreta Rekovac.

Kako su pored novoizabranog komnandanta, zakletvi prisustvovali i pukovnik Dušan Duja Smiljanić, komandant Šumadijske grupe korpusa, i kapetan Marko Muzikravić, komandant Prvog šumadijskog korpusa, u čast tri komandanta, pripadnici Ravnogorskog pokreta u porti su zasadili tri oskoruše.

- Crkvu brvnaru su posle Drugog svetskog rata srušili komunisti, ali su meštani svetinju obnovili od dobrovoljnih priloga. Narod ne voli one koji uništavaju i skrnave blago koje smo nasledili od predaka i one koji ne poštuju Boga. Komunisti su srušili zvonaru, potom su potpuno uništili crkvu, polomili su oltar i ikone, posekli kandila, a jedan je čak urinirao u kandilo! Kada su je sravnili sa zemljom, onda su je i zapalili – veli Goran Jovanović iz Bara i dodaje da je sve koji su skrnavili svetinju stiglo crkveno prokletstvo.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu