POČINJE MEĐUNARODNI POPIS: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije popisuje ptice vodenih staništa

J. Su.

08. 01. 2021. u 12:09

DRUŠTVO za zaštitu i proučavanje ptica Srbije od 8. do 30. januara organizuje Međunarodni popis ptica vodenih staništa.

ПОЧИЊЕ МЕЂУНАРОДНИ ПОПИС: Друштво за заштиту и проучавање птица Србије пописује птице водених станишта

FOTO:DZPPS

Istraživanje je započeto još 1966. godine i predstavlja jednu od najmasovnijih aktivnosti praćenja brojnosti divljih ptica u svetu.

Posebna pažnja biće usmerena na obilazak tokova Dunava, Tise, Save, Zapadne Morave i Drine. Ptice će brojati pešaci, sa brodova i iz automobila. Biće ubeležene patke, guske, labudovi, ronci, gnjurci, čaplje, galebovi i sve one ptice koje žive na vodama ili uz njih.

- Zahvaljujući razgranatoj mreži članova, volontera i saradnika, i ove godine ćemo se potruditi da obiđemo sva važna vodena staništa, beležimo i brojimo ptice, kao i stanje samih vodenih ekosistema - kazao je Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. - Ovo istraživanje se koristi za zaštitu populacija divljih ptica i vodenih staništa.

Podaci koje ornitolozi u Srbiji prikupe, na kraju se objedinjuju i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi organizacija Wetlands International.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)