DAR OD SRBA BELOJ KUĆI, SLIKA OD 55 KILOGRAMA! U Ministarstvo spoljnih poslova Srbije nedavno iz Vašingtona stiglo Trampovo pismo zahvalnosti

D. Vujičić

13. 12. 2020. u 09:00

NA adresu Ministarstva spoljnih poslova Srbije pre petnaestak dana stiglo je pismo iz Bele kuće sa svojeručnim potpisom 45. predsednika SAD Donalda Trampa.

ДАР ОД СРБА БЕЛОЈ КУЋИ, СЛИКА ОД 55 КИЛОГРАМА! У Министарство спољних послова Србије недавно из Вашингтона стигло Трампово писмо захвалности

Slika Marine Gavanski Zisis u Triptihu duborezačkog studija "Bela ruža"

U njemu se još uvek aktuelni prvi čovek Amerike zahvaljuje na knjizi "Diplomatski dnevnik: Kada se vijorila srpska zastava na Beloj kući". Tramp u pismu kaže da se "Amerika i danas seća doprinosa velikog Mihajla Pupina Sjedinjenim Državama i slave naše zajedničke vrednosti slobode i nezavisnosti" i dodaje da se SAD raduju nastavku saradnje i učvršćivanja dobrih odnosa između naše dve velike nacije.

U stvari, ovo pismo predsednika SAD reakcija je na specijalni poklon koji je u Vašington poslat uz pomoć ambasadorke Ljiljane Nikšić. Predsednik SAD uputio je još 15. oktobra pismo našem MIP u znak zahvalnosti za akciju obeležavanja 100 godina od događaja koji je simbolizovao prijateljstvo i savezništvo u Prvom svetskom ratu između dva naroda. Dobro je poznato da se u istoriji Amerike samo dva puta tuđa zastava vijorila na Beloj kući, 28. jula 1918. u slavu savezništva sa Srbima i 1920. kada je istaknuta zastava Francuske.

U sklopu iste akcije u Beogradu je u Dom vojske Srbije 9. juna ove godine, prvi put ušao ambasador SAD Entoni Godfri da bi otvorio izložbu "Srpski ratni dobrovoljci iz Amerike na Solunskom frontu". On je bio prvi diplomata SAD koji je kročio u Dom vojske posle 1999. i NATO bombardovanja i prvi koji je imao priliku da se sretne sa potomcima Nikole Tesle i Save Kosanovića, Mihajla Pupina, Milunke Savić, vojvode Stepe...

- Bio je to veličanstven trenutak - svedoči general Vidosav Kovačević, predsednik Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova Srbije, krovnog boračkog udruženja.

Nakon najnovijeg pisma zahvalnosti iz SAD, sledi dalje produbljivanje veza dvaju naroda i ratnih savezništava.

- U sklopu odgovora na poštu iz Vašingtona, najmanje što smo mogli je da zamolimo našu ambasadorku Nikšić da pošalje i srpsku zastavu i značku, "Natalijinu ramondu", predsedniku Trampu. Takođe, grupa naših zemljaka i prijatelja već neko vreme radi na jednoj slici, triptihu, takođe namenjenoj Beloj kući, sa portretima Mihajla Pupina, Vudroa Vilsona i kapetana Davida Albale, našeg srpskog ratnog lekara. Obavešteni smo da je triptih završen i da je sertifikat takođe pre nekoliko dana otišao za Ameriku, a naknadno će i ovo izvanredno delo - svedoči za "Novosti" Lazar Kosanović, predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca.

Kako je "Novostima" potvrđeno, triptih "Kad se vijorila srpska zastava na Beloj kući" težak je čak 55 kilograma, dugačak dva metra i visok metar, a uradila ga je akademska slikarka Marina Gavanski Zisis, koja je i naš Počasni konzul u Montrealu. Delovi slike su na listićima 24-karatnog zlata u trešnjinom drvetu starom 100 godina. Celu kompoziciju krasi duborez floralnih ukrasa manastira Studenica čiji je ktitor bio Stefan Nemanja, začetnik srpske državnosti.

Zahvalnica Donalda Trampa

Triptih je radilo sedam zanatlija, kaligrafa, slikara i duborezaca, a inicijatori su bili potomci dr Davida Albale, Pupina i Tesle, vojvode Stepe, Milunke Savić, među kojima je i čuvena pijanistkinja i kompozitor Marina Arsenijević, Amerikanka srpskog porekla...

- Znamo da nema večitih savezništva niti večitih neprijatelja i drago mi je što se naša diplomatija, najzad, vodi tom istinom - govori general Vidosav Kovačević koji se 1999. borio protiv NATO, a 2020. imao priliku da stisne ruku ambasdoru Godfriju u Domu vojske. - Ekselencija Godfri je pitomac Vest pointa i kao vojnik odlično je razumeo šta se sve događalo kroz istoriju među našim narodima. Pruženu ruku iz Vašingtona razumem i kao širi odgovor SAD na sve gestove dobre volje iz Beograda. Na nama je ostao zadatak da pridonesemo kulturi sećanja na dane kada smo se mnogo bolje razumeli.

SIMBOLIKA DRVETA TREŠNjE

NA pitanje zašto je triptih rađen u drvetu stogodišnje trešnje, odgovoreno nam je:

- Drvo trešnje u SAD simbolizuje istinu. Naime, kada je Džordž Vašington kao dečak igrajući se sa svoja dva brata na farmi u Virdžiniji posekao oko 60 stabala trešnje i kada je otac došao ljut sa pitanjem ko je kriv za to, od njih trojice samo se najmlađi Džordž isprsio i rekao: "Ja". Od tada drvo trešnje u SAD nosi i ovo simboličko značenje.

STATUA SRPSKOG DOBROVOLjCA

ZAHVALjUJUĆI inicijativi potomaka srpskih naučnika iz SAD i slavnih ratnika Srbije, akademski vajar Katarina Tripković sačinila je maketu spomenika "Američki dobrovoljac" i pokrenula inicijativu u Udruženju ratnih dobrovoljca 1912-1918. da se sačini bista od bronze. Bio bi to poklon Komisiji SAD za obeležavanje stogodišnjice Velikog rata, kako bi dobila svoje mesto u eventualnom srpskom paviljonu Memorijala koji se gradi na prostoru američkog vojnog kompleksa u Arlingtonu (Vašington).

Za mesto u Memorijalnom kompleksu Srbiju najbolje preporučuju reči Roberta Lensinga, Vilsonovog državnog sekretara iz 1918: "Kada se bude pisala istorija ovoga rata, najslavnije poglavlje nosiće naziv Srbija."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas