INDONEŽANIN DRŽI MISU U SELU NEUZINI: U Katoličkim crkvama u okolini Zrenjanina službuje sveštenik iz najveće ostrvske države na svetu

B. Grujić

12. 12. 2020. u 12:09

ELIAS Ohoiledvarin, četrdesetdvogodišnji Indonežanin, ostvario je svoj dečački san, da postane sveštenik i misionar.

ИНДОНЕЖАНИН ДРЖИ МИСУ У СЕЛУ НЕУЗИНИ: У Католичким црквама у околини Зрењанина службује свештеник из највеће острвске државе на свету

Foto M. Novaković

A, pre nego što ga je životni vihor doveo u Srbiju i banatsku ravnicu, službovao je na Filipinima, u Mađarskoj i Americi. Od avgusta prošle godine propoveda na mađarskom jeziku u seoskim crkvama u okolini Zrenjanina, u Neuzini i Mihajlovu, u kojima većinom žive Mađari.

Iako u njegovoj rodnoj Indoneziji, hrišćani čine svega pet odsto stanovništva, otac Eliot, kako ga Banaćani zovu, nije imao dilemu o katoličkoj veri, jer su mu i ukućani religiozni, četvorica rođaka zaređeni, a misionarski red kojem pripada, poslao ga je u Budimpeštu, gde je naučio mađarski jezik i diplomirao teologiju.

VREDNOST Crkva u Neuzini izgrađena 1895. godine, Foto M. Novaković

- U Čikagu sam živeo dve godine, mogu da propovedam i na engleskom jeziku, ali prija mi što su me ljudi ovde prihvatili. Kao da se znamo decenijama, a i dopada im se kako govorim mađarski - kaže otac Elias.

ROĐEN U ELATU

ELIAS Ohoiledvarin rođen je u  Elatu u Indoneziji 1978. Za sveštenika je postavljen 2007. nakon završetka Teološkog fakulteta u Budimpešti, a u Zrenjaninsku biskupiju došao je na poziv biskupa Lasla Nemeta, kojeg je upoznao na Filipinima.

Osim na maternjem jeziku koji se zove kej i indonežanskom, službe drži i na mađarskom, a od dolaska u Srbiju on intenzivno uči i srpski jezik.

- Veronauka i učenje koje sam stekao u Indoneziji isto je svuda u svetu, jer je katolička vera jedna i razlikuju se samo države, kulture, pojedini običaji i nacije. Govorim maternji jezik koji se zove kej - priča nam otac Elias.

PRVA MISA - SA GITAROM

NA prvoj misi u selu Neuzina, otac Elias se vernicima predstavio, uz gitaru i privukao pažnju meštana, koji su došli da ga vide i upoznaju, pa se brzo pročulo da odlično svira gitaru. Ubrzo mu se ukazala prilika da ode u Indoneziju i poseti porodicu, ali se posle dva meseca vratio.

Dragan Simić iz Mesne zajednice Neuzina, kaže da je otac Elias prvi sveštenik koji je u selo došao iz inostranstva i da službu drži u crkvi Snežne Gospe, koja je izgrađena 1895. godine. Kaže i da je u planu obnova hrama, koji je jedan od najstarijih u ovom delu Banata.

Foto M. Novaković

- Kada je došao otac Elias iz Indonezije, postali smo popularni - kaže Ferenc Čisar iz Neuzine. - Meni je, međutim, potpuno svejedno odakle je, jer je najvažnije da je dobar čovek i sveštenik koji razume meštane sela u kojima službuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!