ZORANA MIHAJLOVIĆ O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI: Ponosna sam, ali ima još mnogo posla

Tanjug

02. 12. 2020. u 11:44

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je da je ponosna na sve što je u Srbiji prethodnih nekoliko godina urađeno na poboljšanju položaja žena, ali i da je mnogo posla pred nama.

ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ О РОДНОЈ РАВНОПРАВНОСТИ: Поносна сам, али има још много посла

Tanjug

Mihajlović je za specijalno izdanje magazina "Kord" rekla da posao nije završen sve dok ijedna žena bude žrtva porodičnog i partnerskog nasilja, dok se ne iskorene dečji brakovi i dok žene budu provodile dvostruko više vremena u neplaćenim poslovima, a za isti posao bile manje plaćene od muškaraca.

On je ocenila da ostvareni napredak na ovom polju beleži i Indeks rodne ravnopravnosti koji je Srbija preuzela od EU.

U intervjuu Mihajlovićeva je rekla da veruje da će Vlada Srbije sa većim brojem ministarki poslati jasnu poruku da se Srbija razvija u društvo jednakih šansi za sve.

"Važno je da se ženski glas čuje na mestima na kojima se donose odluke i sigurna sam da će žene u Vladi dokazati svojim znanjem i posvećenim radom da mogu da povedu Srbiju napred", ocenila je ona.

Dodala je da je da su predrasude i rodni stereotipi duboko ukorenjeni i navela da je i sama kroz karijeru morala da se dokazuje i mnogo teže prolazi nego muške kolege.

"Svaka žena će razumeti koliko truda, rada i energije stoji iza svake od nas na tom putu. Ali, meni su ta saplitanja i pokušaji da me ponize uvek bili motiv više da radim i postižem rezultate", istakla je ona.

Kako je ocenila na rukovodećim pozicijama u sektoru rudarstva i energetike nema dovoljno žena što predstavlja gubitak za te kompanije.

"Ponosna sam na to što je, dok sam bila na čelu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, 43 odsto žena bilo na pozicijama odlučivanja, u Ministarstvu rudarstva i energetike sam zatekla samo 18 odsto žena na tim pozicijama, i to ćemo menjati", rekla je Mihajlovićeva.

Navela je da je u EPS-u samo 13 procenata žena na pozicijama u najvišem menadžmentu, dok EMS spada u vodeće energetske kompanije u svetu sa 56 procenata žena na vodećim pozicijama.

Dodala je da ženama nije lako, jer posle smene na poslu, njih čeka još jedna neplaćena smena kod kuće, u brizi o deci i domaćinstvu.

"Na stvaranju boljeg balansa između privatnog i poslovnog života moramo više da radimo", zaključila je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo