VOLEO JE TOPLICU ZBOG NARODA I SVETINJA Patrijarh Irinej često je posećivao manastir Svetog Nikole - prvu Nemanjinu zadužbinu

D.Z.

20. 11. 2020. u 10:00

UPOKOJENI srpski patrijarh Irinej rado je dolazio u Toplicu, pogotovu u Kuršumliju gde je prilikom odlazaka ili povratka sa Kosmeta posećivao i manastir Svetog Nikole, prvu Nemanjinu zadužbinu.

ВОЛЕО ЈЕ ТОПЛИЦУ ЗБОГ НАРОДА И СВЕТИЊА Патријарх Иринеј често је посећивао манастир Светог Николе - прву Немањину задужбину

Foto: D. N.

Poslednji put u Kuršumliji boravio je početkom oktobra kada je osveštao tri zvona za rekonstruisanu severnu kulu na ovom obnovljenom manastiru. Takođe, prema rečima ovdašnjeg sveštenstva, kada je dolazio u crkvu svete Trojice u centru grada, patrijarh Irinej je govorio da voli Toplicu zbog naroda, koji je po njegovim rečima pošten i hrabar, ali je stalno izražavao nadu da će Kuršumlija promeniti naziv u Bele Crkve, odnosno vratiti nekadašnji naziv koji, kako je kazao i zaslužuje. Prilikom jedne od poseta ovoj crkvi, na godišnjicu bombardovanja tadašnje SRJ, patrijarh je u izjavi našem listu kazao da “ne smemo zaboraviti zlo koje nam je naneto” ali i da se “ne mogu radovati oni koji su to učinili” jer je , kako je kazao “božija uvek poslednja reč”.


-Sila Boga ne moli, ali Bog silu ne voli - podsetio je tada patrijarh Irinej na čuvenu narodnu izreku primenivši je vezano na Nato intervenciju na našu zemlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista