MINISTAR LONČAR: Novi KCS imaće Centar za infertilitet, za još bolji uspeh VTO

Tanjug

08. 11. 2020. u 12:29

MINISTAR zdravlja Srbije Zlatibor Lončar najavio je danas da će u novom Kliničkom centru Srbije, koji će biti otvoren sledećeg septembra, postojati i Centar za infertilitet i endokrinologiju pola, što će mnogo značiti parovima koji se bore za potomstvo i povećaće uspešnost vantelesne oplodnje.

МИНИСТАР ЛОНЧАР: Нови КЦС имаће Центар за инфертилитет, за још бољи успех ВТО

Foto: Tanjug

Lončar je naveo da je u novoj zgradi KCS-a, na 10. spratu, odvojen prostor koji se priprema za novi Centar.

Centar će voditi endokrinolog Svetlana Vujović, koja je, kako je rekao Lončar, doktorka za izvanrednim rezultatima u rešavanju problema parova koji ne mogu da dobiju decu i treba da idu na veštačku oplodnju.

Lončar je ukazao da se, prema procenama, za više od 50 odsto parova koji idu na vantelesnu oplodnju, u istom momentu zna da to neće uspeti, jer nije regulisan hormonski status.

-Kada se hormonski status reguliše, procenat uspešnosti VTO će biti mnogo veći i imaćemo više dece, rešene probelme kod ljudi koji se sa tim bore godinama. Zato je ovaj Centar važan- rekao je Lončar.

Dodao je da će značiti i ljudima od 50, 60 ili 70 godina, koji imaju neke probleme, koji i nisu tako veliki, ali i ne znaju da su vezani za hormone.

-Kada se reše tih hormonskih problema, imaće mnogo kvalitetniji život- dodao je Lončar.

Centar će, ističe, biti savremeno opremljen, s najboljom laboratorijom, a plan je da se to posle proširi i na Niš, Kragujevac, Novi Sad, odnosno u te kliničke centre.

-To je velika vest za Srbiju, jer će mnogo pomoći ljudima- rekao je Lončar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima