BELORUSE OPČINILA JELAŠNIČKA KLISURA: Pobornici sportskog penjanja "osvajaju" okolinu Niša

J. Ćosin

29. 10. 2020. u 14:08

PRVAK Belorusije u sportskom penjanju, Nikita Logunov (21), sa desetak svojih učenika doputovao je početkom sedmice u Niš, da bi ih ovom sportu podučavao na stenama Jelašničke klisure. Zbog pandemije virusa korona prilike mu ove godine nisu dozvolile da otputuju u Rusiju ili Tursku, gde su dosad obično odlazili da vežbaju ovaj ekstremni sport, pa je Nikita saznavši da je granica sa Srbijom otvorena za strance, odlučio da dođe u ove krajeve.

БЕЛОРУСЕ ОПЧИНИЛА ЈЕЛАШНИЧКА КЛИСУРА: Поборници спортског пењања освајају околину Ниша

Foto J. Ćosin

Očaran stenama Jelašničke klisure u dolini istoimene reke, do kojih se stiže uzanim visećim mostom koji su napravili planinari, Nikita kaže da će sasvim sigurno ovo mesto biti obavezna destinacija za penjanje i narednih godina.

- U Belorusiji nemamo prirodne stene, samo veštačke, takva nam je zemlja, ravna. Zato svake godine odlazimo u Rusiju, Ukrajinu ili u Tursku. Ove godine virus korona nas je u tome sprečio, granice su zatvorene, pa smo mogli da idemo jedino na Balkan. Odlučili smo se za Srbiju i zaista smo očarani lepotom same zemlje, stene su odlične, a i vreme nam ide u prilog. Ima lakših stena, ima i težih - priča Logunov za naš list.

Kazao nam je ovaj mladi penjač i da su, osim stena, on i njegovi polaznici oduševljeni i prirodom krajolika nadomak Niške Banje, kao i gostoprimstvom lokalnog stanovništva.

- Ljudi su mnogo otvoreniji nego u Belorusiji, svi su vrlo ljubazni, žele da pomognu, da nas odvezu kolima ako nam treba prevoz. Zaista smo oduševljeni - ne skriva Logunov zadovoljstvo.

Iako ima tek 21 godinu, ovim sportom bavi se, kaže, deceniju i po. Poslednje tri godine vodi svoj klub i podučava polaznike profesionalnom penjanju:

PARK PRIRODE

JELAŠNIČKA klisura spaja Nišku kotlinu sa naseljima i turističkom destinacijom Bojanine vode na severozapadnim obroncima Suve planine. Udaljena je 14 kilometara od Niša i tri od Niške Banje. Od 1995. ima status "park prirode prve kategorije zaštite", kao prirodno dobro od izuzetnog značaja u kom su zaštićene prirodne vrednosti i endemske i subendemske vrste biljaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave