NEĆE BITI SVADBI, NA ULICU SA MASKOM? Zbog rasta broja zaraženih, već od danas moguće zaoštravanje mera

Biljana RADIVOJEVIĆ

16. 10. 2020. u 08:00

NA svadbe i proslave do daljeg će morati da se zaboravi, a uskoro ćemo i na ulicu sa - maskom. To će biti deo zaoštravanja mera u borbi sa virusom korona, koje bi Krizni štab već danas mogao da predloži. Moguće je i smanjivanje limita za okupljanja sa 30 na 10, možda i na samo pet osoba, kao i ponovno zatvaranje pozorišta i bioskopa zbog rasta broja zaraženih virusom korona, koji je u četvrtak potvrđen kod 203 osobe na 6.504 testiranih, dok je od posledica kovida preminulo dvoje.

НЕЋЕ БИТИ СВАДБИ, НА УЛИЦУ СА МАСКОМ? Због раста броја заражених, већ од данас могуће заоштравање мера

Moguća obaveza nošenja maski i na otvorenom

Da se slavlja obustave insistiraće ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- Pre nedelju dana u bolnicama je bilo nešto više od 270 pacijenata sa kovidom, a danas 359 - podsetio je Lončar. - To je rezultat žurki, proslava i svadbi. Primetili smo da su krizni štabovi na lokalu počeli da daju neke "specijalne dozvole" da se organizuju proslave. Insistiraćemo da se takve dozvole ne daju. Ne mogu da se održavaju okupljanja sa više od 30 ljudi. Krajnji je momenat da se uozbiljimo. Apelujem na građane koji su pozvani na svadbe, rođendane, veselja gde će biti 200, 300, 400 ljudi da kažu da ne žele da se izlažu riziku i da ne idu.

Ministar je rekao da bolnički dan lečenja od kovida košta više od 1.000 evra, pride angažovanje medicinskih radnika za koje je rekao da su heroji.

- Da li je moguće da nemamo obzira prema njima? Ili prema ljudima koji nisu zaraženi virusom korona, i koji nisu mogli da dođu do bolnica radi lečenja, pošto su sve bolnice u jednom trenutku postale kovid-bolnice? Ne možemo da dopustimo da se to ponovo desi - izričit je Lončar.

On je upozorio da se tek očekuje više zaraženih koronom, pojava težih kliničkih slika, kao i rast broja zaraženih drugim respiratornim infekcijama. Sve to je razlog da se i kod nas uvede obaveza nošenja maski i na otvorenom, koju je u četvrtak najavio i imunolog Srđa Janković, član Kriznog štaba.

- To će uskoro biti obaveza i na otvorenom prostoru kada dolazi do kontakata - rekao je Janković. - Maska i fizička distanca su okosnica prevencije zaražavanja i obolevanja i prevencije umiranja od kovida.

Janković kaže da se mere koje su sada na snazi mogu sprovesti rigoroznije nego do sada i tako neće biti neophodne neke nove mere.

ŽARIŠTA

Na respiratorima je 25 kovid pacijenata, tri više nego dan ranije, a teritorijalni raspored novozaraženih pokazuje da se tinjajućim žarištima pridružio i Niš. Iz Beograda je 74 novozaraženih, iz Kragujevca 23, iz Niša 15, Valjeva osam...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna